4,5/5
Robert Parker
Wellicht kent u Domaine des Tours, of Château Rayas. Gigantisch grote namen voor de druif Grenache. Het is dan ook het voorbeeld van de broers Anguera. Nadat de grote Emmanuel Reynaud van Château Rayas op bezoek kwam tijdens de oogst besloten ze om te werk te gaan zoals Emmanuel dat ook doet. Wat houdt dat in? Oogsten pas vanaf begin oktober, enkel vergisting met hele trossen en vooral een veel strengere selectie van de druiven, met daardoor een lagere – maar kwalitatief veel betere – opbrengst. Feitelijk is dit hun antwoord op de klimaatveranderingen…
Ik citeer Joan, die ik heb mogen ontmoeten een jaar geleden: ‘de plant zelf zoekt zijn weg en wij moeten ons daardoor zelf ook aanpassen’. Deze wijn is eveneens 100% Granatxa (hun versie van Grenache) met een groot respect voor de natuur en omgeving. Zij werken volledig in biodynamie. Sinds 2015 worden er geen sulfieten meer gebruikt tijdens de vergisting of bij het bottelen. Enkel nog maar wanneer de wijnen in vaten gaan, door middel van zwavel-kaarsen te branden in de barriques, in plaats van het reinigen met moderne technieken. Enkel inheemse gisten worden gebruikt. Een rijping op grote & heel oude Franse eikenhouten vaten en daarna in betonnen amphora’s. Doordat een groot deel van de trossen niet wordt ontsteeld, krijgt de wijn een aangename kruidigheid en tevens de nodige zuren. Liggend in de DO Montsant, een jonge appellatie (sinds 2001) die bij Catalunya behoort. Het ligt net ten westen van Tarragona. Een gigantisch mooi glas wijn, hoor. Aroma’s van rode kersen, aardbeien, salie, laurier, dennennaalden, kersenbloesem.
Fazant met spruiten en sjalot, kalkoen, traag gegaard buikspek, lamsvlees met groene asperges en chimichurri, gegrilde aubergine met harissa.
Probeer dan nu ons wijnabonnement en ontdek een wereld van exclusieve smaken en betoverende verhalen. Abonneer je vandaag nog bij TerroirToppers en laat je verrassen door elke slok!
Snel wijnadvies nodig ? Bel of mail