4.5/5
Jancis Robinson
Dit is het gebied waar ze Nebbiolo een andere naam geven, namelijk Spanna. Dit is daarnaast ook de regio waar in het begin van de 19e eeuw de beste Nebbiolo – of laten we Spanna zeggen in dit geval – van Italië vandaan kwam.
Echter, zoals in zoveel gebieden, sloeg de phylloxera eind van de 19e eeuw genadeloos hard toe. Veel druivenstokken verdwenen, de jongere generatie ging iets anders doen en dan had je nog de oorlog.. Een paar huizen overleefden en zetten door en Antoniotti is een van de namen die deze appellatie overeind heeft gehouden en momenteel ook zorgt voor internationale erkenning in de wijnwereld.
Jancis Robinson heeft deze 2017 beoordeeld met een 17++/20. Een wijn uit Bramaterra mag maximaal 80% Spanna zijn, anders mag het geen Bramaterra heten. Klassiek gezien wordt het gemengd met Croatina, Vespolina en Uva Rara, zo ook in dit geval.
De stokken hebben een leeftijd tussen de 40 en 50 jaar oud. Ze maken op dit kleine domein maar een paar duizend flessen in totaal, per jaar. Smaken en geuren van maraschino-kersen, tijmbloemen, violet, bosaardbei, zwarte peper en een marsepein achtige tannine.
Het is onmiskenbaar het Nebbiolo-karakter wat spreekt, maar tegelijkertijd zo ontzettend anders dan een Barolo of Barbaresco. 2017 was een warm en droog jaar in dit gedeelte van Italië, wat resulteert in een glas met gigantisch veel fruit. Dit is nog altijd een wijn die je met gemak kan vergeten – of zeg liever: koesteren – in je wijnkelder!
Everzwijn met truffel, gegrilde picanha, entrecote met rozemarijn-aardappelen, groenten uit
de oven, truffel & gebakken eendenborst.
Probeer dan nu ons wijnabonnement en ontdek een wereld van exclusieve smaken en betoverende verhalen. Abonneer je vandaag nog bij TerroirToppers en laat je verrassen door elke slok!
Snel wijnadvies nodig ? Bel of mail