Odilio Antoniotti

Man controleert wijn in vatkelder.

Bramaterra ligt in Alto-Piemonte, tussen de Alpen en het dorp Alba in. Voor de WWII was dit een heel hip gebied, je hebt hier grote appellaties zoals Boca, Ghemme en Gattinara. Echter trok de jeugd richting Turijn, zonder terug te keren en hun ouders op te volgen als wijnmaker.

Doordat er geen opvolging was, sloten veel wijnmakers de deuren. Een van de huizen die dit probleem niet heeft, is Antoniotti, daar waar zijn zoon Mattia maar al te graag
het werk van zijn papa over wil nemen! Het domein telt zes hectare grond, aangeplant op vulkanische – met dank aan de Valsesia vulkaan van 280 miljoen jaar terug – graniet en kleibodems. Geen moderne technieken. Geen additieven in de wijnen. Volgens de oude school werken ze met betonnen cuves – zonder temperatuurcontrole, daterend uit de jaren ‘60 – en oude, grote vaten, zoals de wijn al sinds oudsher werd gemaakt.

Het is koeler in dit gebied dan in de rest van Piemonte en Nebbiolo wordt hier Spanna genoemd. In Bramaterra is er trouwens een regel dat er maar maximaal 80% Spanna in een blend mag voorkomen, wijnen met het Bramaterra DOC-label zijn dus altijd een blend. Een Bramaterra moet minstens 22 maanden oud zijn, voordat het op de markt komt – waarvan 18 maanden op vat gerijpt – maar Odilio kiest er voor om zijn wijn pas na 30 maanden op de markt te
brengen.

Schrijf u in op onze mailinglijst

Wilt u deze unieke wijnervaring niet missen? Schrijf u dan nu in op onze mailinglijst. Zo staat u vooraan in de rij om de volgende exclusieve pakketten te ontdekken.

Fles rode Bramaterrra wijn, productiejaar 2017.

Bramaterra

Dit is het gebied waar ze Nebbiolo een andere naam geven, namelijk Spanna. Dit is daarnaast ook de regio waar in het begin van de 19e eeuw de beste Nebbiolo - of laten we Spanna zeggen in dit geval - van Italië vandaan kwam. Echter, zoals in zoveel gebieden, sloeg de phylloxera eind van de 19e eeuw genadeloos hard toe. Veel druivenstokken verdwenen, de jongere generatie ging iets anders doen en dan had je nog de oorlog.. Een paar huizen overleefden en zetten door en Antoniotti is een van de namen die deze appellatie overeind heeft gehouden en momenteel ook zorgt voor internationale erkenning in de wijnwereld. Jancis Robinson heeft deze 2017 beoordeeld met een 17++/20. Een wijn uit Bramaterra mag maximaal 80% Spanna zijn, anders mag het geen Bramaterra heten. Klassiek gezien wordt het gemengd met Croatina, Vespolina en Uva Rara, zo ook in dit geval. De stokken hebben een leeftijd tussen de 40 en 50 jaar oud. Ze maken op dit kleine domein maar een paar duizend flessen in totaal, per jaar. Smaken en geuren van maraschino-kersen, tijmbloemen, violet, bosaardbei, zwarte peper en een marsepein achtige tannine. Het is onmiskenbaar het Nebbiolo-karakter wat spreekt, maar tegelijkertijd zo ontzettend anders dan een Barolo of Barbaresco. 2017 was een warm en droog jaar in dit gedeelte van Italië, wat resulteert in een glas met gigantisch veel fruit. Dit is nog altijd een wijn die je met gemak kan vergeten - of zeg liever: koesteren - in je wijnkelder!

Wijn-spijs

Everzwijn met truffel, gegrilde picanha, entrecote met rozemarijn-aardappelen, groenten uit de oven, truffel & gebakken eendenborst.
Druif
Croatina, Nebbiolo, Uva Rara, Vespolina
Origine
Bramaterra DOC
Domein
Odilio Antoniotti