Bramaterra ligt in Alto-Piemonte, tussen de Alpen en het dorp Alba in. Voor de WWII was dit een heel hip gebied, je hebt hier grote appellaties zoals Boca, Ghemme en Gattinara. Echter trok de jeugd richting Turijn, zonder terug te keren en hun ouders op te volgen als wijnmaker.
Doordat er geen opvolging was, sloten veel wijnmakers de deuren. Een van de huizen die dit probleem niet heeft, is Antoniotti, daar waar zijn zoon Mattia maar al te graag
het werk van zijn papa over wil nemen! Het domein telt zes hectare grond, aangeplant op vulkanische – met dank aan de Valsesia vulkaan van 280 miljoen jaar terug – graniet en kleibodems. Geen moderne technieken. Geen additieven in de wijnen. Volgens de oude school werken ze met betonnen cuves – zonder temperatuurcontrole, daterend uit de jaren ‘60 – en oude, grote vaten, zoals de wijn al sinds oudsher werd gemaakt.
Het is koeler in dit gebied dan in de rest van Piemonte en Nebbiolo wordt hier Spanna genoemd. In Bramaterra is er trouwens een regel dat er maar maximaal 80% Spanna in een blend mag voorkomen, wijnen met het Bramaterra DOC-label zijn dus altijd een blend. Een Bramaterra moet minstens 22 maanden oud zijn, voordat het op de markt komt – waarvan 18 maanden op vat gerijpt – maar Odilio kiest er voor om zijn wijn pas na 30 maanden op de markt te
brengen.