4,65/5
Wine Enthusiast
Ik weet het, ik pak een risico. Maar prijs-kwaliteit moet dit toch echt wel behoren tot een van de allerbeste Chenin Blancs die de wereld heeft, hoor! Silex verwijst naar de bodem. Ken je die geur die vrijkomt als je met twee vuurstenen over elkaar slaat? Van vroeger, bij de scouts. Of als je ze het bij Expeditie Robinson op de TV ziet doen, dan kan je je die geur al bijna inbeelden. Het is dat vuursteen karakter wat zo mooi door komt in deze wijn. Druiven worden hier enkel geplukt als ze volledig rijp zijn, in meerdere etappes.
Alles wordt met de hand geoogst, de stokken zijn gemiddeld 35 jaar oud. De wijn ziet na het oogsten een rijping van twee maanden in oude demi-muids (600 L vaten), waarna de wijn nog tot het voorjaar op de fijne droesem blijft, voor extra complexiteit.
Daarna wordt het gebotteld en wachten ze tot de wijn goed op dronk is, alvorens ze hem op de markt brengen. Ze hebben het in Vouvray, ook bij de zoete wijnen, zo vaak over het feit dat ze hier zoveel meer zuren hebben.
Dat komt omdat druivenstokken, zoals hier, die aangeplant staan op silex, of tufsteen (Tuffeau zeggen ze hier) wel tot twee gram meer zuren afgeven per liter, dan dezelfde druiven die op kalkbodems staan aangeplant.
Het is ook daarom dat enkel de volledig rijpe druiven hier worden geplukt. Op papier zit er negen gram restsuiker per liter in de wijn, maar je proeft dat totaal niet. Denk aan geuren en smaken van kweepeer, honing, (gebakken) appel, witte perzik, sinaasappel, bergamot, amandel, vuursteen en… ontzettend veel (aangename) zuren!
Romige kazen, dorade in zoutkorst, zeebaars ceviche, maki, sashimi, foie gras.
Probeer dan nu ons wijnabonnement en ontdek een wereld van exclusieve smaken en betoverende verhalen. Abonneer je vandaag nog bij TerroirToppers en laat je verrassen door elke slok!