Étienne Portalis, Château Pradeaux

Man werkt bij wijnvaten in wijnkelder.

Château Pradeaux mag je gerust een gevestigde naam noemen, hier in Bandol.
Het is de familie Portalis die hier al sinds 1752 aan het roer staat. En die familie zelf heeft ook status. Zo was een van de eerste generaties een minister onder Napoleon I.

Jean-Étienne-Marie Portalis was op zijn beurt dan weer een erkend advocaat en was destijds een van de opstellers van het Burgerlijk Wetboek.

Momenteel is het Étienne Portalis die sinds 2010 hier de scepter zwaait. In totaal beheren ze 18 hectare grond, gelegen in Saint-Cyr-sur-Mer. Grotendeels Mourvèdre is hier aangeplant, de gemiddelde leeftijd van de wijnstokken bedraagt 25 jaar.

In Bandol heb je een aantal grote namen, Domaine Tempier en La Bégude zijn er enkele van. Wat Pradeaux heel erg typeert is het feit dat hun wijnen in hun jeugd ook al mooi op dronk zijn, niet enkel wanneer ze leeftijd hebben. Maar toch …

Als je jezelf kunt inhouden en wat flessen aan de kant kunt houden zal je zien dat ook hun rode wijnen fenomenaal kunnen ouderen!

Hetgeen wat ze bovendien heel erg typeert is hun vinificatie met hele trossen – dit is zeldzaam in Bandol – en hun lange rijping (tot 48 maanden met hun rode wijnen) op oude vaten.

Jaja, Michel, de ‘term’ oude vaten heb je al vaker gebruikt, hoor ik u denken..
Maar zij gebruiken enkel oude vaten van 40 tot maximaal 80 jaar oud!

Daarnaast scoren ze dan in de La Revue du Vin de France 3/3 sterren in 2025, dit is een zeer, zeer, zeer grote naam in Frankrijk, maar die – gelukkig voor ons, zeker prijstechnisch – nog een beetje onder de radar presteert, buiten Frankrijk om.

Schrijf u in op onze mailinglijst

Wilt u deze unieke wijnervaring niet missen? Schrijf u dan nu in op onze mailinglijst. Zo staat u vooraan in de rij om de volgende exclusieve pakketten te ontdekken.

Fles rosé wijn met etiket, witte achtergrond.

Vesprée

De oogst van 2023 werd vooral gekenmerkt door droogte in dit gebied. De totale hoeveelheid regen die is gevallen, over het gehele jaar, was maar 350mm. Daarnaast was er hier in juni een hittegolf, die eind augustus nog eens terugkeerde. De wijnstokken hadden door de extreme omstandigheden vertraging in het rijpingsproces, waardoor ze eerder dan verwacht op hun reserves moesten teren. Al het technische aan de kant geschoven: kort gezegd betekent dit een wijn met een lagere zuurgraad, wat dan weer zorgt voor een vol fruitige rosé. De wijn heeft een jaar op de lies gerijpt, in betonnen eieren. Ondanks een lastig jaar, schaarde La Revue du Vin de France hun 2023-jaargang tot een van de beste rosé’s van Frankrijk! Een score van 93/100 kreeg het. Het is een blend van 77% Mourvèdre, 19% Cinsault en 4% Grenache Noir. Denk qua smaak aan fijne tannines, rijpe aardbei, pompelmoes, violet, oolong thee, aardbeien thee, aalbes, rozenbottel, sinaasappel en lavendel. Het is bijna een vermouth-achtige wijn en qua cult-rosé’s doet het mij vooral heel erg denken aan Viña Tondonia!

Wijn-spijs

Gegrilde zalmfilet, scampi met paprika van de BBQ, witvis met courgette en labneh, hummus, fregola sarda.
Druif
Cinsault, Grenache Noir, Mourvèdre
Origine
Bandol AOC, Frankrijk
Domein
Château Pradeaux