François Cotat

Man in wijnkelder met flessen op achtergrond.

Dit mag je gerust een legende en iconische wijnmaker noemen.
Eentje die vele wijnmakers inspireert en op gebied van de druif Sauvignon Blanc is het lastig om betere producenten te vinden.

François maakt zijn wijnen in het dorp Chavignol, gelegen in Sancerre. In totaal beheert hij vijf hectare aan wijngaarden. Hij werkt zo natuurlijk mogelijk, of: très naturel zoals hij zelf zegt. Feitelijk werkt hij volledig in biodynamie.

Zo laat hij de natuur zijn gang gaan in-en-rondom zijn wijngaarden, perst hij enkel hele trossen, oogst hij zo laat mogelijk – vaak als laatste binnen de regio – en doet hij zo min mogelijk interventies tijdens het wijnmaken.

Bottelen doet hij dan weer naargelang de stand van de maan, enkel in de week voor een nieuwe maan, want dan is de wijn het meest rustig. Maar hoewel natuurlijk, is dit wel echt loepzuiver gemaakt, zonder enige fouten. En dat zijn wijnen kunnen ouderen, daar is zijn eigen kelder een levend bewijs van: na 1954 heeft hij iedere jaargang nog liggen!

De bodem die ze hier hebben noemen ze Terres Blanches, ofwel ‘witte gronden’, een duidelijke verwijzing naar de opvallende, lichte kleur van de grond – die vooral zichtbaar wordt als deze erg droog is. Deze kalksteengronden zijn dezelfde als die Chablis en delen van Champagne zo groot maken.

Daarnaast kent Chavignol steile hellingen en een microklimaat. Een zeer grote naam, waarvan ik oprecht trots ben dat hij deel uitmaakt van Terroir Toppers!

Schrijf u in op onze mailinglijst

Wilt u deze unieke wijnervaring niet missen? Schrijf u dan nu in op onze mailinglijst. Zo staat u vooraan in de rij om de volgende exclusieve pakketten te ontdekken.

Fles rosé wijn met etiket, dicht kurk.

Chavignol

François werkt voor zijn rosé met Pinot Noir druiven en zet ook - net als met zijn witte wijnen - alles op alles om dit een heel gastronomische wijn te maken. Ideaal voor mij, als sommelier, maar dus ook voor u thuis. Nu met het mooie weer, samen zijn met uw vrienden en familie die u graag ziet buiten bij u in de tuin, met een BBQ aan. Dit is dé to go to rosé om dan boven te halen. Denk aan geuren en smaken van aardbei, framboos, wijngaard perzik, rode bes, pompelmoes, zoethout en een heerlijk frisse afdronk die heel lang blijft hangen! Bovendien is dit extreem beperkt. Slechts 0,1 hectare van François zijn stokken is Pinot Noir, het wordt daarom ook wel een legendarisch perceel genoemd. Het betreft oude stokken Pinot Noir van 35 jaar. De wijn wordt direct (whole bunch) geperst, daarna fermenteert en rijpt de wijn op oude demi-muids (600 L vaten).

Wijn-spijs

Geitenkaas, zalm-sushi, gegrilde courgette, groene asperge, vitello tonnato, scampi met venkel.
Druif
Pinot Noir
Origine
Sancerre AOC, Frankrijk
Domein
François Cotat