Dit mag je gerust een legende en iconische wijnmaker noemen.
Eentje die vele wijnmakers inspireert en op gebied van de druif Sauvignon Blanc is het lastig om betere producenten te vinden.
François maakt zijn wijnen in het dorp Chavignol, gelegen in Sancerre. In totaal beheert hij vijf hectare aan wijngaarden. Hij werkt zo natuurlijk mogelijk, of: très naturel zoals hij zelf zegt. Feitelijk werkt hij volledig in biodynamie.
Zo laat hij de natuur zijn gang gaan in-en-rondom zijn wijngaarden, perst hij enkel hele trossen, oogst hij zo laat mogelijk – vaak als laatste binnen de regio – en doet hij zo min mogelijk interventies tijdens het wijnmaken.
Bottelen doet hij dan weer naargelang de stand van de maan, enkel in de week voor een nieuwe maan, want dan is de wijn het meest rustig. Maar hoewel natuurlijk, is dit wel echt loepzuiver gemaakt, zonder enige fouten. En dat zijn wijnen kunnen ouderen, daar is zijn eigen kelder een levend bewijs van: na 1954 heeft hij iedere jaargang nog liggen!
De bodem die ze hier hebben noemen ze Terres Blanches, ofwel ‘witte gronden’, een duidelijke verwijzing naar de opvallende, lichte kleur van de grond – die vooral zichtbaar wordt als deze erg droog is. Deze kalksteengronden zijn dezelfde als die Chablis en delen van Champagne zo groot maken.
Daarnaast kent Chavignol steile hellingen en een microklimaat. Een zeer grote naam, waarvan ik oprecht trots ben dat hij deel uitmaakt van Terroir Toppers!
