Claudio Viberti, Giovanni Viberti

Man werkt aan wijnkisten in wijnkelder.

Dit familiedomein bezit een aantal fantastische wijngaarden binnen Barolo. Een hap uit hun portfolio: Bricco delle Viole, San Pietro, La Volta, Ravera en Monvigliero zijn er al een aantal.. Vooral aan de westkant van het dorp Barolo dus.

Door de hoge ligging, tussen de 400 en 500 meter boven zeeniveau, hebben ze een koeler klimaat. In 1911 begon het project, toen Antonio Viberti een herberg in zijn bezit kreeg, Locanda del Buon Padre genaamd. In 1923 besloot dezelfde man om wijn te maken, enkel en alleen voor de gasten van de herberg. In 1967 zette zoon Giovanni – samen met zijn vrouw Maria – de eerste stappen.

Zij begonnen met eerste fermentaties in cementen tanks, en ruim tien jaar later maakten ze hun eerste single vineyards-wijnen. Vandaag de dag helpt derde generatie – Claudio – mee met het wijnmaken. Sinds 2008 heeft hij het roer volledig in handen genomen.

Langzaam maar zeker pikt de (internationale) pers zijn goede werk ook op. Je hebt een aantal iconische wijnmakers, zoals een Mascarello en Rinaldi, maar stapje voor stapje wordt dit domein toch steeds vaker in het rijtje topproducenten genoemd die daarop volgen.

Schrijf u in op onze mailinglijst

Wilt u deze unieke wijnervaring niet missen? Schrijf u dan nu in op onze mailinglijst. Zo staat u vooraan in de rij om de volgende exclusieve pakketten te ontdekken.

Buon Padre, Giovanni Viberti

Buon Padre

De reden om voor het jaartal 2018 te kiezen, was heel erg bewust. U weet ondertussen dat ik veel waarde hecht aan wijnen die goed bij het seizoen passen, waarin ik ze verkoop. Maar eveneens zou ik u nooit een wijn voorschotelen die pas over tientallen jaren op hun top is. 2018 is een jaar waarin de zwaardere wijnen in Italië echt ongekend drinkbaar zijn, omdat het allemaal wat koeler en minder idealistisch was.. Sommige klassieke gidsen, ik ga geen namen noemen, beoordelen dan de wijnen standaard heel erg slecht. Maar zulke jaren horen er simpelweg gewoon bij, en zeg nu eerlijk: een Barolo al kunnen openen en ontzettend van genieten na slechts zeven jaar is toch top!? Het uitgesproken, vrolijke, florale karakter van Nebbiolo komt hier volop tot uiting. Denk aan rozenbladeren, violet, rode kersen, poepekes, wilde framboos en heel delicate, zachte tannines. Perfect voor met de zwarte truffels uit dit gebied, paddenstoelen of varkensvlees van de BBQ. Eigenlijk alles wat je nu met dit mooie weer op de BBQ legt, past bij deze wijn. Ik zou dit niet aanraden om tientallen jaren te laten liggen in de kelder, daarvoor zou ik een 2016, 2019 of 2021 nemen. Ook de moeite waard hoor, van dit domein! Maar om je vrienden blij te maken met een Barolo die perfect op dronk is, is dit jullie to go to Barolo! De wijn zelf is gemaakt van acht verschillende wijngaarden uit de gemeenten Monforte d’Alba, Verduno en Barolo. 40 maanden gerijpt in grote Franse en Slavonische eikenhouten bottes (50 HL), maar nooit getoast! Groots.

Wijn-spijs

Truffel, pompoenravioli met salieboter, gegrilde rib-eye, fazant, wilde eend met cranberry, duif met boerenkool, zwezerik & kalfslever
Druif
Nebbiolo
Origine
Barolo DOCG, Italië
Domein
Giovanni Viberti