Wat hebben we een prachtige zomer gehad, nietwaar? De zon blijft maar schijnen – perfect voor lichte zomerse gerechten en frisse wijnpairings. In deze editie van onze culinaire blog staat de pladijs centraal, op zijn best in de zomermaanden. Gecombineerd met een salade van nieuwe aardappelen, doperwten en prinsessenbonen, brengt dit recept de smaken van het seizoen op uw bord. Dé perfecte combinatie voor wie houdt van een zomerse salade met vis en een glas bijzondere wijn.
Ingrediënten voor het pladijs recept
Dit zomerse hoofdgerecht is geschikt voor vier personen:
- 750 gr nieuwe aardappelen
- 150 gr prinsessenbonen
- 200 gr doperwten
- 1 bos munt
- 1 bos platte peterselie
- 1 sjalot
- 1 teen knoflook
- 800 gr pladijs (filet)
- Olijfolie
- Boter
- Zout & peper
- 1 citroen
Tips voor het bakken van pladijs
Wilt u de pladijs liever in de pan bakken in plaats van in de oven? Bak de vis dan op het vel voor een onweerstaanbaar krokant resultaat. Of fileer de pladijs en paneer de filets licht met bloem; zo blijven ze heel tijdens het bakken. Koop uw vis altijd vers op de markt of bij de visboer – voor de beste smaak en structuur.
Stappenplan: pladijs met zomerse salade bereiden
Voorbereiden
- Dep de pladijs droog, kruid met zout & peper en bebloem de vis.
- Breng twee pannen met water en zout aan de kook: één voor de aardappelen, één voor de bonen & doperwten.
- Was de nieuwe aardappelen, snijd in gelijke stukken en kook ze 6-8 minuten. Laat daarna 5 minuten rusten met de deksel op de pan.
- Blancheer de prinsessenbonen en doperwten: na het koken direct afkoelen in ijswater om kleur en voedingsstoffen te behouden.
- Snijd de sjalot fijn, hak munt en peterselie.
Salade maken
Meng de aardappelen, bonen, doperwten, ui en kruiden in een grote schaal. Breng op smaak met extra vergine olijfolie, peper, zout en citroenrasp.
Pladijs bakken
Verhit boter in een antikleefpan tot lichtbruin. Voeg knoflook toe. Bak de pladijs op de huidkant 2 minuten, draai om en bak nog 1 minuut. Blus af met citroensap.
Serveren
Serveer de gebakken pladijs samen met de zomerse salade. Eet smakelijk!
Pladijs: de beste seizoensvis
Pladijs (schol) is op zijn top van juni tot oktober: stevig, vet en vol smaak. Een bevriende chef tipte: werk altijd met pladijs in deze maanden voor het allerbeste resultaat!
Wijn bij pladijs: onze zomerse wijnpairings
Zomerse gerechten vragen om frisse, levendige wijnen. Wij selecteerden twee unieke combinaties die de smaken van munt, citroen en doperwten perfect laten stralen.
Vouvray Chenin Blanc – Cuvée Silex van Vigneau Chevreau
Deze wijn uit de Loire, met druiven van tuffeau (tufsteen) bodem, heeft opvallende frisheid en levendige zuren. Denk aan smaken van kweepeer, rijpe appel, citrus, honing en witte bloemen. De korte rijping op oude demi-muids geeft extra structuur, ideaal bij vis gebakken in boter.
Bandol rosé – Vesprée van Château Pradeaux
Out of the box? Absoluut! Deze bekroonde rosé (door La Revue du Vin de France tot beste rosés van 2023) combineert Mourvèdre, Cinsault en Grenache Noir. U vindt tonen van rood fruit, oolong thee, sinaasappel, lavendel en rozenbottel. Deze krachtige maaltijdrosé is ook perfect als u de pladijs op de BBQ bereidt.
Meer culinaire inspiratie? Bestel direct of word abonnee!
Wilt u zelf deze zomerse pladijs met nieuwe aardappelen en onze wijnsuggesties proberen?
Bestel eenvoudig via onze webshop of kies voor een exclusief wijnabonnement en ontvang elke maand verrassende wijn-spijs combinaties, met het verhaal achter elke fles.
Veel kook- en drinkplezier gewenst – en een heerlijke (na)zomer!