5/5
Platter’s Guide
Een super klassieke en old-school blend die vroeger heel gewoon was, maar in de loop der jaren toch minder voorkomend is geworden: Cinsault (82%) en Cabernet Sauvignon (18%).
Twee leuke feitjes voor u: Stellenbosch is het gebied waar van oorsprong de Cabernet Sauvignon als eerste is aangeplant geweest, in Zuid-Afrika. Het andere feit is dat vroeger Cinsault al veel werd gebruikt, maar niet als druif op zichzelf, maar om te blenden met Cabernet Sauvignon en Cabernet Franc. Cinsault gaf namelijk het fruit en vooral het sap voor het volume, wat je niet terugvond in de Cabernets.
Als we dan toch met feiten aan het strooien zijn, hier heeft u er nog een: Ian Naudé begon dus – zoals je in zijn verhaal kan lezen als je de QR-code scant – met het maken van blends, samen met Eben Sadie.
De eerste blend was van Chenin Blanc, Sémillon en Sauvignon Blanc. Zijn logo heeft drie cirkels, die refereren aan die drie bovengenoemde cultivars. De plekken waar de cirkels samenkomen voelen als de achterkant van een druivenblad. De Cinsault in deze blend komt van Darling (Westkust) en de Cabernet Sauvignon vanuit Stellenbosch. Dit ligt 94 kilometer van elkaar vandaan, met de auto – als je de toeristische route pakt, met uitzicht op Robben Island – doe je er 1u en 14min over..
Nog een feitje: 2020 was geen power-jaar, maar een heel delicaat jaar. Vergelijk het een beetje met 2018 in Italië. Wat bedoel ik ermee? Verwacht een juicy wijn, rode bosvruchten, marsepein, Turks fruit, eucalyptus, cassis, bramen en munt. En dat met slechts 11,5% ABV!
Aardappel-dille samosa, Thaï curry, Bœuf Bourguignon, escargots, pizza met salami
Probeer dan nu ons wijnabonnement en ontdek een wereld van exclusieve smaken en betoverende verhalen. Abonneer je vandaag nog bij TerroirToppers en laat je verrassen door elke slok!
Snel wijnadvies nodig ? Bel of mail