4,7/5
La Revue du Vin de France
Hoewel dit al jaar-en-dag een begrip is in de Loire en dit onder de sommeliers een van dé wijnen is die je serveert met oesters, merk ik toch dat als ik de druif zeg dat er veel mensen zijn die niet weten waar ik het over heb. Uiteraard geen schande, maar voor mij persoonlijk een grote reden/doorslag om het onder de noemer ontdekkingen te plaatsen. Want hopelijk is het voor vele mensen een ware ontdekking die deze box kopen.
Te beginnen bij het begin: wij bevinden ons hier in de Loire. Helemaal aan de westkant tegen de Atlantische Oceaan aan. Deze appellatie heet Muscadet-sèvre-et-Maine, vlakbij de (haven)stad Nantes. De druif die hier wordt gebruikt heet Melon. Vroeger werd dit Melon de Bourgogne genoemd, maar omdat het niks meer met de Bourgogne-streek te maken heeft is er besloten om het daar ook niet langer mee te associëren: Melon (B.) dus.
Ik zeg bewust ‘niks meer’, want de druif kende zijn oorsprong wel degelijk in de Bourgogne. In de Middeleeuwen werd het door monniken naar de Loire gebracht-en-aangeplant en momenteel – op een enkele uitzondering na – komt de druif Melon enkel voor in Muscadet. Klein feitje nog, nu we toch bezig zijn. Naar het schijnt werd er in België, in de 16e eeuw, al veel Muscadet gedronken, met name in Brugge. Genoeg geschiedenis nu. Bodemsoort is hier met name schist, graniet en kalk. Wijnen met een uitgesproken ziltige-en-minerale expressie door de invloed van de oceaan, vandaar dat het ook zo goed matcht met oesters en andere zeevruchten. Stokken aangeplant in 1974. Geperst met hele trossen, voor extra smaak. Geen hout, maar een rijping van bijna 1 jaar in ondergrondse betonnen vaten, op de lies. Een score van 94/100 in La Revue du Vin de France (RVF) en 17+ bij Jancis Robinson. Smaken en geuren van citroenschil, groene appel, zeevenkel, oesterblad, een fris zeebriesje bij een wandeling in de zomer en veel mineraliteit in de mond!
Oesters, snoekbaars met citrus en botersaus & Comté-kaas.
Probeer dan nu ons wijnabonnement en ontdek een wereld van exclusieve smaken en betoverende verhalen. Abonneer je vandaag nog bij TerroirToppers en laat je verrassen door elke slok!
Snel wijnadvies nodig ? Bel of mail