Giacomo Boveri

Man met wijnglas bij wijnflessen en pers.

Giacomo Boveri is de huidige wijnmaker van het domein en de vijfde generatie. De generaties voor hem verbouwden enkel fruit.

Begon zijn carrière echter met een studie telecommunicatie-expert die hij succesvol heeft afgerond in 1988. Hij kreeg een functie aangeboden bij een groot bedrijf en zijn toekomst zag er eigenlijk rooskleurig uit. Echter heeft hij toch besloten om het domein van zijn ouders over te nemen en zorg te dragen voor de familieboerderij.

Zijn vrouw – Sara Bonadeo – stapte mee in het bedrijf in 2010. Zij was een advocate, maar ze besloot zich volledig aan dit project te weiden. Het is Giacomo die als doel had om de wijnbereidings-technieken te verbeteren. Zijn plan: promoten en ontwikkelen van een product dat verband houdt met het gebied. Het is daarmee dat hij dan ook gigantisch hard heeft ingezet op de druiven Timorasso en Croatina. Daarnaast maken ze ook een Barbera d’Alba – die ze pas na acht jaar op de markt brengen (!) – en een zeer fijne Freisa.

Deze eerste twee druiven stammen van origine uit het heuvelgebied – Colli Tortonesi – waar de geschiedenis van zijn familie is gebaseerd. Deze heuvels liggen in het noordoosten van Piemonte, ten oosten van de stad Tortona. Timorasso was hier bijna verdwenen, veelal vervangen door Cortese en was er ook nog eens de moordende concurrentie van de Arneis uit de Roero.

Met Lacrime del Bricco scoorden ze 3 Bicchieri in de Gambero Rosso. Bijna al hun witte wijnen zijn al 2,5 jaar oud alvorens ze op de markt komen. Nooit hout, maar wel een rijping op de lies wat de structuur en lichte brioche-toetsen geeft. Komend vanuit Derthona, dé grand cru voor Timorasso! Dit wordt hier ook wel Barolo Bianco genoemd, verwijzend naar het potentieel om te ouderen. Mega verfijnde wijnen, barstend van de mineraliteit.! Dit is, zonder twijfel, een van de huizen die Timorasso terug op de kaart heeft gezet, hoor. Samen met grote namen als Roagna, Massa en Oddero.

Schrijf u in op onze mailinglijst

Wilt u deze unieke wijnervaring niet missen? Schrijf u dan nu in op onze mailinglijst. Zo staat u vooraan in de rij om de volgende exclusieve pakketten te ontdekken.

Fles witte wijn Derthona Lacrime del Bricco

Lacrime del Bricco

Dit is een van hun drie single vineyard Timorasso, naast Piazzera en Muntà l’è Ruma. Vrij vertaald betekent het ‘tranen van de kruik'. Bricco betekent in het Piemontees dialect ‘top van een heuvel’ & Lacrime verwijst hier naar het lijden (de tranen) als gevolg van droogte, door de zuidelijke ligging. Timorasso is namelijk een druif die aandacht nodig heeft. De druif groeit beter op hooggelegen wijngaarden, maar is eveneens gevoelig voor te veel zon. Echter, zoals zo vaak, in de moeilijkste omstandigheden krijg je soms de beste wijnen. Hiermee hebben Sara en Giacomo een 3 Bicchieri gescoord in Gambero Rosso, de hoogste score die mogelijk is. De Timorasso groeit op witte mergel (kalk) met rondom veel zwavelhoudende waterbronnen, zoals afgebeeld op het etiket. De stokken zijn heraangeplant in 2006, op een hoogte van 300 meter. De wijn rijpt 18 maanden op de lies en daarna nog eens 12 maanden flessen rust in de kelder, alvorens hij op de markt komt. Geuren en smaken van abrikoos, honing, brioche, nectarine en gezouten citroen zijn heel kenmerkend! Dit is een wijn die gemakkelijk nog tien tot vijftien jaar in uw kelder kan blijven liggen, ze staan hierom bekend. Een ideale wijn voor met charcuterie of een pasta met paddenstoelen. Geloof je me niet? Dan nodig ik je met veel plezier uit om naar het domein zelf te gaan en een tasting te doen. Ze zullen je met open armen ontvangen, rondleiden en exact hetzelfde eten voorschotelen. Het is daar waar ik die combinaties zo heb leren waarderen namelijk!

Wijn-spijs

Charcuterie van varkensvlees, rilette van varkensvlees, gerookte forel, gepocheerde zalm met kamille, asperges & harde kazen
Druif
Timorasso
Origine
Domein