Elisabetta Foradori

In 1929 begon het domein, in Mezzolombardo, in het noorden van Trentino, juist onder Süd-Tirol. In de Dolomieten dus, een beschermd UNESCO werelderfgoed. Feitelijk liggen deze bergen tussen Veneto, Trentino,

Alto-Adige en Friuli-Venezia Giulia. Toen ze begonnen verkochten zij druiven aan andere wijnbouwers, tot Roberto in 1960 aan het roer kwam en besloot zelf wijn te maken. Het is Elisabetta die het halverwege jaren ‘80 overnam en besloot om sinds 2002 volledig biodynamisch te gaan werken. 28 hectare beheren ze momenteel. Zij zijn een van de grote namen als het gaat om wijnen laten rijpen op (grote) amphora. Daarnaast besloot Elisabetta tevens om 6 ha volledig te herplanten met de oude inheemse Teroldego Rotaliano-druif uit dit gebied, het is mede door haar dat de druif nog bestaat. Bewust koos ze hier voor, want velen gingen internationale rassen zoals Merlot en Chardonnay verbouwen, maar zij en haar – spijtig genoeg overleden – man, Rainer Zierock, volgden die trend nooit. Momenteel volgt Elisabetta alles nog mee op, maar is ze ook druk met de zuivelproductie op hun boerderij. Het zijn haar kinderen Myrtha, Theo en Emilio die nu meehelpen op het domein met het maken van de wijn. Naast Teroldego, veruit het meeste aangeplant, werken ze eveneens veel met de lokale druiven Manzoni Bianco, Nosiola & Pinot Grigio waar ze tevens schitterende wijnen van maken die enorm gewild zijn en een begrip zijn in de wijnwereld!

Het maken van hun amphora’s doen ze trouwens samen met het domein COS, in Sicilië. Dit zijn goede vrienden van elkaar en ze ondersteunen elkaar waar het kan en maken beiden wijn volgens dezelfde principes. Daarnaast zijn ze bij Foradori tussen Fontanasanta en de hellingen van Monte Baldo een eigen Agricultural Company begonnen. Ze hebben momenteel 6 Grigio Alpina-koeien
(melkkoeien) grazen die na de oogst tot het begin van de knopvorming in de wijngaarden grazen. Dit geeft de melk meer karakter. Naast zuivel hebben ze ook een tuinbouwproductie met 30 verschillende soorten groenten-en-fruit, allemaal biodynamisch geteeld.

Schrijf u in op onze mailinglijst

Wilt u deze unieke wijnervaring niet missen? Schrijf u dan nu in op onze mailinglijst. Zo staat u vooraan in de rij om de volgende exclusieve pakketten te ontdekken.

Ontdekkingen-Foradori

Foradori

De druif Teroldego. Altijd een typisch aardse neus met toetsen van vuursteen, blauwe pruimen, violet, zwarte bessen, zwarte kersen en een ‘vlezige’ afdronk. Ik vond 2022 geweldig, begin vorig jaar, en heb een tijd laten rusten op de fles alvorens ik het zou verkopen. Deze wijn was de eerste wijn die de iconische Elisabetta Foradori ooit maakte, vandaar dat de wijn geen naam heeft. Non-interventie wijnen is hoe we dit noemen. Snoeien van de bladeren gebeurt amper, omdat er vogelnestjes van merels, lijsters en vinken tussen zitten. Tevens laten veel kruiden/specerijen en bloemen tussen-en-op de paden groeien voor biodiversiteit en knippen ze geen scheuten meer af. Ze laten de wijnstok - en vooral de natuur - al het werk doen, ook als het minder gaat. Deze wijn komt van stokken van de wijngaard Campo Rotaliano, aangeplant op hellingen tegen de oevers van de Noce-rivier, in Mezzolombardo. Een bodem met veel kalk en graniet, welke de typische frisheid aan de wijn geeft die het rijpe en meer zwarte fruit mooi in balans houdt. Dit gesteente wordt naar beneden gespoeld door de Noce- rivier, vanuit het Adige-gebergte. Dit is hun flagship-wine. Geen hout, maar gerijpt op hun iconische amphora.

Wijn-spijs

Pizza met tomaat en basilicum, risotto met paddenstoelen, gegrild rundvlees, rollade van varkensvlees en eendenborst.
Druif
Teroldego
Origine
Vigneti delle Dolomiti IGP (Trentino), Italië
Domein
Foradori