Simon Chotard, Daniel Chotard

Man schenkt vloeistof in laboratoriumvat.

Dit domein ligt in Reigny, wat we terugvinden in de oostkant van de Loire, namelijk in Sancerre. Het grootste deel van de wijngaarden bevinden zich op de hellingen van het Cirque de Reigny, waar je een schitterend uitzicht hebt.

Hier hanteren ze een polycultuur, dus er zitten meerdere soorten gras tussen de wingerds voor extra zuurstof. Er lopen dieren door de velden voor een natuurlijke bemesting en het ‘snoeien’ van de planten. En daarnaast groeien er ook nog diverse planten en granen voor een gezondere en diverse bodem.

Dat is nog niet alles, ze produceren namelijk hun eigen barriques! Dit gebeurde door bompa Marcel Chotard, die een meubelmaker was van origine. Momenteel is het kleinzoon Simon die hier sinds 2011 wijnen maakt, nadat hij is afgestudeerd als oenoloog in Toulouse. Simon zijn vader, Daniel, onder wiens naam ze nog altijd wijn maken, begon zijn carrière als leraar. Daarnaast is hij een begaafd gitarist en accordeonspeler!

Soit, over op de wijn: Hun witte wijnen zijn gigantisch precies en verfijnd gemaakt en hun rode wijnen gaan bijna naar het Bourgondische karakter toe. Hier komt de Kimméridgien kalkgrond veel voor in de bodem. Deze rode en witte ijzerhoudende kleigrond met kalksteen zorgt voor een iets minder expressieve neus, maar veel meer breedte en diepte in de mond. Deze wijnen behouden ook opvallend meer frisheid.

Schrijf u in op onze mailinglijst

Wilt u deze unieke wijnervaring niet missen? Schrijf u dan nu in op onze mailinglijst. Zo staat u vooraan in de rij om de volgende exclusieve pakketten te ontdekken.

Fles rode wijn met etiket Sancerre.

Rouge Tradition

Hoewel dit hun instap Pinot Noir is, waren er een aantal redenen om de wijn in de box te doen. De eerste reden is dat het - pardon my French - f*cking warm is buiten. Dus een wijn die heel erg op de Bourgondische manier is gemaakt - nieuw hout en duidelijk merkbaar hout - vond ik geen goeie combi met het weer. Ik wilde u liever iets geven wat u licht gekoeld kan drinken en top met de BBQ zou gaan! Daarnaast is hun filosofie al super voor deze wijn: Het zijn Pinot Noir druiven van twee van hun oudste wijngaarden (2 ha in totaal), die elkaar perfect aanvullen. De een is een lager gelegen wijngaard met veel zonuren, aangeplant op kalkbodem. De andere wijngaard ligt juist weer hoger, staat in een frisser gebied aangeplant met mergelbodem en geniet van de zonsondergang. De oudste stokken zijn 55 jaar oud. Alles wordt met de hand geoogst, slechts een deel van de trossen worden ontsteeld en daarna rijpt de wijn 18 tot 24 maanden op gebruikte eikenhouten vaten. Dat laatste varieert elk jaartal. Het resultaat is een frisse Pinot Noir, met veel diepgang, maar een focus die meer op fris, sappig, rood fruit ligt. Geloof het of niet, maar ooit stond Sancerre meer bekend om hun Pinot Noirs. Je kon het in elke Franse bistro terugvinden. Simon zijn doel is om terug soepele, elegante Pinot’s te maken en naar mijn mening slaagt hij daar absoluut in! Geuren en smaken van wilde aardbei, rode kersen, dennennaalden, blauwe bessen, violet, frambozen. Serveer hem gerust licht gekoeld!

Wijn-spijs

Varkensgebraad met een zoutkorst van tijm en rozemarijn, patrijs, kippenlever, fazant, charcuterie, kreeft van de BBQ, langoustine met nduja, zeebaars met (licht) pikante bisque.
Druif
Pinot Noir
Origine
Sancerre AOC, Frankrijk
Domein
Simon Chotard, Daniel Chotard