Silvia Zucchi

Silvia Zucchi, nu derde generatie van dit familiebedrijf, gelegen in San Lorenzo. Zij werkt sinds 2010 voor het domein en is de jongste dochter van papa Davide en mama Maura. Het domein bevindt zich in het hart van het platteland van Modena. Modena is de stad die zó bekend is geworden, een paar jaar terug, door de serie Chef’s Table, op Netflix. De specifieke aflevering met sterrenchef Massimo Bottura (van Osteria Francescana, 3 Michelin-sterren) met de Parmigiano Reggiano kazen heb ik het dan over. Gaat er nog geen belletje rinkelen? We bevinden ons ten noordwesten van Bologna. Nog niet? Het is een van de auto-steden van Italië.

Grote merken als Ferrari, Lamborghini en Maserati hebben er een band mee. Awel, daar bevinden we ons dus. Dit domein is feitelijk begonnen in de jaren ‘50, destijds door Bruno Zucchi. Bruno plantte de eerste Lambrusco-druiven op een perceel wat als bruidsschat aan zijn vrouw Maria Alma was toebedeeld. Het was hij die het dan weer door heeft gegeven op eerder genoemde zoon Davide (en zijn vrouw Maura). Zij renoveerden de kelder en pasten nieuwe technologieën toe. Maar het is pas écht booming geworden met dank aan Silvia. Ze is trouwens niet al te lang geleden bevallen van haar kindje, dus de 4e generatie is reeds verzekerd!

De naam Lambrusco doet misschien niet direct een belletje rinkelen, of je hebt al eens een zoete en uber-fruitige stijl hiervan gehad. Dit is één van de redenen om verliefd te worden op deze wijnsoort en een van de toonaangevende producenten die de lat voor al haar collega’s sky-high legt! Daarnaast scoort ze al sinds 2016 Tre Bicchieri (de eerste die dat lukte voor een Lambrusco) in de Gambero Rosso. De wijn die u nu heeft, is eveneens met deze score bekroond. Ze plukt in de laatste 2 weken van september haar druiven en werkt veel met een cryo-maceratie. Dit laatste is erg belangrijk! In begrijpelijk Nederlands: een koude persing. Met deze techniek kan je het suikergehalte van je druivenmost verhogen, zonder toevoegingen van andere producten. Resultaat: een mega geparfumeerde wijn met een rijk boeket aan rood fruit. Dit is absolute wereldtop, zoals de auto’s die je hier zo veel ziet, maar dan nog relatief onbekend. Nu nog..

Schrijf u in op onze mailinglijst

Wilt u deze unieke wijnervaring niet missen? Schrijf u dan nu in op onze mailinglijst. Zo staat u vooraan in de rij om de volgende exclusieve pakketten te ontdekken.

Vrouwelijke wijnmakers Purezza

Purezza

Nu, wat is Lambrusco? Lambrusco (di Sorbara) is een oude druivensoort, die goed groeit in het heuvelachtige landschap, met het koudere en vochtige klimaat van Emilia-Romagna. Lambrusco di Sorbara is een DOC (appellatie) sinds 1970. Deze oude stokken staan aangeplant nabij de rivier Secchia. Lambrusco wordt gemaakt met de Charmat-methode. Ik hoor sommige denken: NEDERLANDS, MICHEL..! Oke, oke. Charmat-methode - of Martinotti zoals ze het ook wel noemen - is eigenlijk quasi hetzelfde als Méthode Traditionelle (zoals champagne wordt gemaakt), maar met Méthode Charmat vindt de tweede gisting niet plaats op de fles, maar in een grote inox-tank. Zo kan je een grotere hoeveelheid stille wijn omzetten naar mousserende wijn & dat is een van de redenen dat Lambrusco vaak ook als ‘goedkopere’ schuimwijn werd gezien. Over de wijn zelf: Dit is een rode - uiteraard mousserende - wijn. Geuren van fuchsia-bloemen, violet, rozenbladeren, zoete geur van rijpe frambozen, poepegatjes (voor de Nederlandse lezer: dit zijn overheerlijke Belgische snoepjes), met dan in de afdronk het typische gist-karakter, brioche, verse aardbei, framboos, rozenbottel, grapefruit, rode kers & verrassend hoge zuren. Mega aangenaam! Een perfect aperitief voor op het terras in een (hopelijk toch?) mooie zonnige juni-maand! Graag gedaan! :)

Wijn-spijs

Charcuterie, Pavlova-dessert, pizza met tomatensaus & venkelworst, caesar salad en quiche.
Druif
Lambrusco di Sorbara
Origine
Lambrusco di Sorbara DOC (Emilia-Romagna), Italië
Domein
Silvia Zucchi