Rosa Maria & Iñaki Etxeberria, Bodegas Bengoetxe

Bengoetxe betekent in het Baskisch ‘thuiskomen’. Dit kleine project van 3,8 hectare vinden we terug in Baskenland. Een prachtig wijngebied, daar je een gunstige afkoeling hebt van de Atlantische Oceaan, wat een van ‘s werelds meest frisse en dorstlessende wijnen geeft. Ze focussen zich op het maken van slechts 2 wijnen: Txakoli en Txakoli Berezia. De laatste wordt enkel in de beste jaargangen gemaakt. Dit is het project van Rosa Mari Urteaga & Iñaki Etxeberria. Zij – of eigenlijk Iñaki – is eigenlijk dé reden dat Getariako -een subregio – bij de appellatie Txakoli behoort nu. Sinds 2008 werden ze tot de DO toegelaten, om precies te zijn. Dit was baanbrekend, want zij waren de eerste in de regio die niet direct aan de kust lagen, maar meer landinwaarts. Getariako is een gebied met heel steile percelen en bijzonder groene hellingen. Zij werken altijd met oudering op de lies, geen bâtonnage, geen hout en trage fermentaties op lage temperaturen. Méga betaalbare topwijn die in Spanje bij alle toprestaurants absoluut een vaste referentie is op de wijnkaart. Het project kwam van de grond in 2001, toen ze besloten om de zuivelsector te verlaten en wijn te gaan maken. Het is in dat jaar dat ze letterlijk vanaf niets begonnen en hun eerste druiven begonnen te planten. Zij werken volledig in harmonie met de natuur. Momenteel is het de tweede generatie, namelijk hun kinderen Eneko, Jon en Maialen, die het roer overnemen. De druiven die het meest staan aangeplant zijn de autochtone druiven Hondarrabi Zuri en Hondarrabi Zuri Zerretia, met een klein perceel Gros Manseng.

Schrijf u in op onze mailinglijst

Wilt u deze unieke wijnervaring niet missen? Schrijf u dan nu in op onze mailinglijst. Zo staat u vooraan in de rij om de volgende exclusieve pakketten te ontdekken.

Ontdekkingen-Bengoetxe

Getariako Txakolina

Een sleeping giant mag je dit gerust noemen. We reizen in gedachten af naar Baskenland, Spanje. Een gebied dat iedereen dan weer kent door de super gekende restaurants zoals Azurmendi, Arzak, Akelaŕe, Mugaritz & Martin Berasategui. Voor degene die niet zoals mij in het hogere segment van de horeca werken, in mijn geval ‘t Zilte, of simpelweg niet zo thuis zijn in de Michelin-wereld: dit waren - op Mugaritz na - allemaal 3-sterren restaurants die ik opnoemde. Om even aan te geven: Enkel het Baskenland heeft meer 3-sterren-restaurants (4) dan België (2) én Nederland (1) samen! Voor foodies een walhalla, qua wijn nog - zacht gezegd - onbemind, bij ons dan althans. Deze wijn is een blend van 95% Hondarrabi Zuri en 5% Gros Manseng. Voornamelijk kleigrond, gefermenteerd met enkel wilde gisteren, in RVS voor 6 maanden. Score van 16,5/20 bij Jancis Robinson. Geuren & smaken van limoenschil, gezouten citroen, witte bloesem, rijpe appel, meloen en kamille. Veelal wordt er van deze druiven-blend mousserende wijn gemaakt, hier dus een fantastische stille witte wijn.

Wijn-spijs

Oesters, coquilles met karnemelksaus en jalapeño, mosselen, inktvis, fregola met tomaat & sushi.
Druif
Hondarrabi Zuri & Gros Manseng
Origine
Getariako Txakolina DO (Baskenland), Spanje
Domein
Bodegas Bengoetxe