Bengoetxe betekent in het Baskisch ‘thuiskomen’. Dit kleine project van 3,8 hectare vinden we terug in Baskenland. Een prachtig wijngebied, daar je een gunstige afkoeling hebt van de Atlantische Oceaan, wat een van ‘s werelds meest frisse en dorstlessende wijnen geeft. Ze focussen zich op het maken van slechts 2 wijnen: Txakoli en Txakoli Berezia. De laatste wordt enkel in de beste jaargangen gemaakt. Dit is het project van Rosa Mari Urteaga & Iñaki Etxeberria. Zij – of eigenlijk Iñaki – is eigenlijk dé reden dat Getariako -een subregio – bij de appellatie Txakoli behoort nu. Sinds 2008 werden ze tot de DO toegelaten, om precies te zijn. Dit was baanbrekend, want zij waren de eerste in de regio die niet direct aan de kust lagen, maar meer landinwaarts. Getariako is een gebied met heel steile percelen en bijzonder groene hellingen. Zij werken altijd met oudering op de lies, geen bâtonnage, geen hout en trage fermentaties op lage temperaturen. Méga betaalbare topwijn die in Spanje bij alle toprestaurants absoluut een vaste referentie is op de wijnkaart. Het project kwam van de grond in 2001, toen ze besloten om de zuivelsector te verlaten en wijn te gaan maken. Het is in dat jaar dat ze letterlijk vanaf niets begonnen en hun eerste druiven begonnen te planten. Zij werken volledig in harmonie met de natuur. Momenteel is het de tweede generatie, namelijk hun kinderen Eneko, Jon en Maialen, die het roer overnemen. De druiven die het meest staan aangeplant zijn de autochtone druiven Hondarrabi Zuri en Hondarrabi Zuri Zerretia, met een klein perceel Gros Manseng.