Alessandro Anfosso

Dit is de geboorteplaats van de druif Rossese. Op de indrukwekkende en steile hellingen in Liguria, pal tegen de Middellandse Zee aan. We bevinden ons in het noordwesten van Italië, dicht bij Monaco, juist over de
Frans-Italiaanse grens. Hier heb je de 6e generatie van de familie die aan het roer staat: Allessandro Anfosso. Sinds 2002 nam hij, samen met zijn vrouw, het domein van zijn vader Luciano over. Zij werken met een drietal ‘Cru’s’, namelijk: Poggio Pini, Luvaira en Fulavin. De oudste stokken stammen uit 1888 (!), toen destijds Giacomo Anfosso de wijngaard Poggio Pini had herplant. Hier wordt vandaag de dag nog altijd wijn van gemaakt.

Het grote verschil met andere producenten is dat zij iets meer landinwaarts liggen, op bijna verticaal staande rotsgrond-hellingen. Dit geeft een meer gestructureerde stijl. Donkere kersen, bramen, wilde aardbeien, stenige geuren typeren deze stijlen van Rossese. Iemand die nog old-school te werk gaat, maar dit o-zo-goed doet. Ze maken één witte wijn van Rossese Bianco (170 jaar oude stokken!), enkel in de beste jaren, verder is alles Rossese Rosso.

Schrijf u in op onze mailinglijst

Wilt u deze unieke wijnervaring niet missen? Schrijf u dan nu in op onze mailinglijst. Zo staat u vooraan in de rij om de volgende exclusieve pakketten te ontdekken.

Ontdekkingen-Tenuta Anfosso

Rossese Di Dolceacqua Superiore

Een hele kleine en feitelijk vergeten DOC (appellatie) in Liguria. Gelegen in het noordwesten van Italië, aan de kust. Rossese is de druif in dit geval. Ik quote mijn leermeester Gianluca: 'Zie het als een kruising tussen een rode Côte de Nuits en een intense Côte-Rôtie.’ Florale geuren van verse bloemen, geroosterde kruiden, gerookt vlees. Daarnaast heb je dan tannines die het spannend houden, maar totaal niet overheersen. Afdronk met vruchten zoals cassis en wilde aardbei. En wat te denken van de aangename mineraliteit, door de invloeden van de Middellandse Zee? Je krijgt daarnaast ook nog eens één van de beste jaren tot nu toe in heel Italië: 2019. Geen hout, enkel 11 maanden op RVS en 3 maanden in de fles, daarna op de markt gebracht. In totaal beheren ze 5,5 hectare aan grond. Enkel oude stokken Rossese, indrukwekkende terrasbouw, aangeplant in - hou je vast - 1888, 1905 en de jongste in 1977. Deze specifieke wijn is een blend van twee ‘Cru’-wijngaarden, namelijk Poggio Pini en Luvaira. Afkomstig van hun jongste stokken op deze wijngaarden.

Wijn-spijs

Duif, gegrild lamsvlees, konijn op Ligurische wijze (met rozemarijn, groene olijf en pijnboompitten) & zalm in papillot met courgette.
Druif
Rossese
Origine
Rossese di Dolceacqua Superiore DOC (Ligurië), Italië
Domein
Tenuta Anfosso