Ricardo Freitas, Barbeito

Ricardo Freitas

Het eiland waar, onder de voetballiefhebbers hier tussen ons, Cristiano Ronaldo is geboren. Barbeito is een van de jongste producenten, opgericht in 1946 door Mário Barbeito. 

In 1985 overleed hij, waarna zijn dochter Dona Manuela het overnam. Zij kreeg twee zoons, waarvan Ricardo sinds begin jaren ‘90 – toen Ajax nog meespeelde in de top van Europa – de honneurs waarneemt sinds het pensioen van zijn mama. Ze zijn vrij jong omdat de oudere huizen al bezig waren sinds de 19e eeuw. Echter zijn zij ontzettend slim te werk gegaan en was hun achterstand al snel ingehaald. Zij kochten bijvoorbeeld grote en oude voorraden van goede wijnboeren op, zodat ze tegelijkertijd hun eigen wijngaarden konden perfectioneren, maar toch wel al Madeira konden maken.

Ze zijn na de komst van Ricardo enkel nog maar gaan focussen op absolute topkwaliteit in kleine hoeveelheden. Elke wijn moest een unieke stijl hebben met een typische Barbeito-signatuur. En dat is gelukt! Ze kozen voor een heel natuurlijke stijl, zonder ontzuren of bijkleuren met karamel, wat meestal wel gebruikelijk is bij Madeira. Zij hebben eerder – voor mij dan – een stijl van een late harvest Riesling, maar wel met het kenmerkende oxidatieve Madeira-karakter.

Ricardo was daarnaast ook de eerste die wijnen – met de Canteiro-methode gemaakt – op de markt bracht van de druif Tinta Negra Mole. Hij werd dan ook in de internationale pers bekroond tot gamechanger. Dit is echt een hele, hele, hele grote naam, een living legend zelfs. Net als die andere levende legende van Real Madrid, hierboven vernoemd. 

Schrijf u in op onze mailinglijst

Wilt u deze unieke wijnervaring niet missen? Schrijf u dan nu in op onze mailinglijst. Zo staat u vooraan in de rij om de volgende exclusieve pakketten te ontdekken.

Madeira N°1, Barbeito

Madeira N°1

Madeira, wat is het nu feitelijk voor drank? Het is een wijn die meerdere jaren in een oxidatieve omgeving heeft gerijpt. De wijn verandert naar een donkere kleur, dit heet maderiseren. Doordat de lucht geen invloed meer heeft op de wijnen kan je dit zeer lang bewaren nadat de fles is opengemaakt. Vroeger was een van de eerste wijnen naar De Nieuwe Wereld vanuit Madeira afkomstig. De reden van het verrijken met alcohol en het verwarmen, verkoelen en herhalen van die processen, van de Madeira was nodig zodat het aan boord niet zou bederven met de hogere temperaturen. Bij Madeira zijn er dus veel processen die ‘normale’ producenten juist vermijden, maar omdat de druiven hier altijd eerder worden geplukt dan dat ze rijp zijn heeft de wijn veel meer zuren en kunnen ze deze manieren van wijnmaken verdragen. Dit is een combinatie van verschillende top-selecties uit meerdere warehouses op het eiland Madeira. Deze wijnen worden op traditionele Canteiro-methode gerijpt, onder speciale temperaturen, in oude Franse eikenhouten vaten. Canteiro-methode wil zeggen dat de wijn rijpt in verwarmde ruimtes of buiten in de zon, waardoor ze langzaam karameliseren en oxideren. De jongste wijn in de blend is 10 jaar oud, de oudste is 60 jaar oud. Slechts een paar duizend flesjes zijn gevuld. Denk aan gekarameliseerd fruit, abrikozen, jam, gedroogde bloemen, thee, citrus, pistache, walnoot, amandel, honing, en vooral gigantisch veel zuren. Het is een beetje alsof Sherry een leuke avond heeft gehad met Marsala en Port, onder de lakens. Madeira is daaruit voortgekomen. Het heeft namelijk een karaktereigenschap van alle drie de dranken.

Wijn-spijs

Blauwschimmel kaas, roodflora kaas, gebakken ganzenlever met confituur, chocolade-desserts, appelgebak, in suiker opgelegde perzik/ abrikoos.  
Druif
Malvasia, Tinta Negra, Verdelho
Origine
Madeira DOC (Madeira), Portugal
Domein
Ricardo Freitas, Barbeito, test