Persoonlijk is Cristiana toch wel één van de wijnmaaksters die mij het meest is bijgebleven van allemaal.
Haar bezoek naar België, nu iets meer dan een jaar geleden, en de wijnen die ik toen mocht proeven in combinatie met het verhaal erachter, waren toch wel van een ongekend hoog niveau. En dat voor een super-super-super eerlijke prijs, ook nog!
Nu beginnen we, zoals elk verhaal, bij het begin. We bevinden ons in de Abruzzo, in Cugnoli, wat dan in de provincie Pescara ligt. Eind jaren ‘90 ontdekte papa Riccardo Tiberio een oude wijngaard met Trebbiano Abruzzese.
Is dit dan zo bijzonder, Michel? Ja, dat is het, lieve lezers. Er zijn momenteel maar drie producenten die wijn maken van deze oude clone en dat zijn Valentini, Emidio Pepe en.. Tiberio! De rest van de Trebbiano-druiven zijn feitelijk nieuwe clones, maar dit zijn nog oude, ongeënte, stokken.
Riccardo besloot het echter niet enkel bij Trebbiano te houden, maar ging op zoek naar nog meer autochtone druivenrassen. Met succes. Hij vond oude, verlaten percelen van Montepulciano en Pecorino!
In 2004 kwam de eerste wijn op de markt en dit was direct een succes. Het was vier jaar later, in 2008, dat Antonio en zijn zus Cristiana het roer overnamen.
Antonio is verantwoordelijk voor het beheer van de wijngaarden en Cristiana is, na haar stages in Champagne, Bourgogne en de Moezel, verantwoordelijk voor het maken van de wijn.
Zij schrapten samen alle internationale druivenrassen en richtten zich enkel op de inheemse druivenrassen: Pecorino, Montepulciano en Trebbiano d’Abruzzo.
In de tussentijd is de door The New York Times al bekroond tot beste wijnmaakster van de wereld, The Wall Street Journal bekroonde hun rode wijnen tot beste prijs-kwaliteit en must-have voor in de kelder, Italiaanse wijn van het jaar voor Ian D’Agata, meest memorabele wijn van het jaar in 2023 voor The New York Times, meerdere 96/100 scores bij Vinous, hoge scores bij Jancis Robinson.
Awel, u snapt het denk ik. Wereldtop, zonder enige twijfel! En, pssst, even onder ons hé. Dit is zo’n domein dat nu nog (zeer) betaalbare wijnen maakt, maar wat over een tiental jaar ongetwijfeld is opgestegen in prijs.