Christophe en Stéphane Vigneau, Vigneau-Chevreau

Boer ploegt veld met paard en ploeg.

Dit was vorig jaar één van de bezoeken die mij toch het meeste is bijgebleven, hoor!
Wij bevinden ons nu in Vouvray, het gebied waar de druif Chenin Blanc gekend is.

De regel voor deze appellatie is dat de (enkel witte) wijn gemaakt is van 100% Chenin Blanc, maar dan mag je kiezen of je dit in een droge, halfdroge of zoete stijl doet.

Het is quasi een buur van het bekende Domaine Huet en om heel eerlijk te zijn (en nee, dat is niet puur objectief), de wijnen doen er ook echt niet voor onder!

Ook dit is een familiedomein, momenteel is het de vijfde generatie die de scepter zwaaien: Christophe en Stéphane Vigneau. Zij werken al sinds 1995 volledig biodynamisch en verzorgen de 33 ha wijngaarden met paard-en-wagen.

Oogsten gebeuren hier pas laat, ze starten halverwege oktober en eindigen pas halverwege november. Het rijpen van de wijnen gebeurt in een van de mooiste – en langste – kelders die ik ooit heb gezien. Ze hebben een volledig grottenstelsel uitgehouwen in het bekende Tuffeau-gesteente, ook wel tufsteen (vuursteen), waar het gebied om bekend staat, van kilometers lang. Wijngaarden liggen verspreid over de gemeenten Tours, Chançay, Vernou, Noizay en Nazelles-Negron.

Het is nu dertig jaar terug dat ze een meesterzet hebben gedaan. Ze hebben namelijk Clos de Rougemont, een hele steile (top)wijngaard van de oude abdij Marmoutier, voor vijftig jaar gehuurd van de stad Tours. Vele pausen en vooraanstaande Christenen brachten al een bezoek aan deze abdij, wat behoort tot het UNESCO werelderfgoed.

Hier stonden vroeger Saint-Martin druiven aangeplant, maar door de phylloxera eind van de 19e eeuw is die druif volledig verdwenen. Nadat de abdij bijna twee (!) eeuwen verlaten was, hebben zij nu dus de prachtige wijngaard in beheer, die in 1995 is heraangeplant met Chenin Blanc. Sinds 2014 onderhouden ze de wijngaard enkel met trekpaarden.

Schrijf u in op onze mailinglijst

Wilt u deze unieke wijnervaring niet missen? Schrijf u dan nu in op onze mailinglijst. Zo staat u vooraan in de rij om de volgende exclusieve pakketten te ontdekken.

Fles Vouvray witte wijn met etiket op witte achtergrond.

Cuvée Silex

Ik weet het, ik pak een risico. Maar prijs-kwaliteit moet dit toch echt wel behoren tot een van de allerbeste Chenin Blancs die de wereld heeft, hoor! Silex verwijst naar de bodem. Ken je die geur die vrijkomt als je met twee vuurstenen over elkaar slaat? Van vroeger, bij de scouts. Of als je ze het bij Expeditie Robinson op de TV ziet doen, dan kan je je die geur al bijna inbeelden. Het is dat vuursteen karakter wat zo mooi door komt in deze wijn. Druiven worden hier enkel geplukt als ze volledig rijp zijn, in meerdere etappes. Alles wordt met de hand geoogst, de stokken zijn gemiddeld 35 jaar oud. De wijn ziet na het oogsten een rijping van twee maanden in oude demi-muids (600 L vaten), waarna de wijn nog tot het voorjaar op de fijne droesem blijft, voor extra complexiteit. Daarna wordt het gebotteld en wachten ze tot de wijn goed op dronk is, alvorens ze hem op de markt brengen. Ze hebben het in Vouvray, ook bij de zoete wijnen, zo vaak over het feit dat ze hier zoveel meer zuren hebben. Dat komt omdat druivenstokken, zoals hier, die aangeplant staan op silex, of tufsteen (Tuffeau zeggen ze hier) wel tot twee gram meer zuren afgeven per liter, dan dezelfde druiven die op kalkbodems staan aangeplant. Het is ook daarom dat enkel de volledig rijpe druiven hier worden geplukt. Op papier zit er negen gram restsuiker per liter in de wijn, maar je proeft dat totaal niet. Denk aan geuren en smaken van kweepeer, honing, (gebakken) appel, witte perzik, sinaasappel, bergamot, amandel, vuursteen en… ontzettend veel (aangename) zuren!

Wijn-spijs

Romige kazen, dorade in zoutkorst, zeebaars ceviche, maki, sashimi, foie gras.
Druif
Chenin Blanc
Origine
Vouvray AOC, Frankrijk
Domein
Christophe en Stéphane Vigneau, Vigneau-Chevreau