Summer Wolff

Dit was voor mij persoonlijk een van de meest verrassende wijnen die ik recent heb geproefd. Summer Wolff is een Amerikaanse dame die getrouwd is met een Piemontese wijnmaker: Fabrizio Iuli. Beide domeinen kunt u vinden bij La Nebbia, een specialist in Italiaanse wijnen. Het begon allemaal toen ze nog als serveerster werkte in een restaurant in South Carolina. Haar droom destijds was om een eigen restaurant te openen, later.

Toen er in dat restaurant een sommelier in dienst kwam die het team alle wijnen liet proeven, ondervonden ze dat Summer een heel goed smaken-palet en neus had. Hierna is ze teruggegaan naar New York, begon een wijnstudie en werkte later als assistent sommelière in een grote restaurantgroep op Times Square. Later werd ze wine-director, dan hoofd sommelière en daarna marketing-en-exportmanager voor een Toscaans wijndomein. Daarna leerde ze Fabrizio Iuli kennen, trouwde ze met hem, werd ze moeder en tot slot heeft ze (pas) in 2021 haar eigen project gestart!

Zij heeft een grote voorliefde, net als Fabrizio, voor natuurwijnen. Haar quote: ‘Natural doesn’t mean the wine has to be cloudy with a cute and tongue in cheek label. Natural doesn’t mean the wine has to have too much VA or mouse. Natural doesn’t mean the wine has to be made with zero SO2 added. Natural doesn’t mean that you have to do every single natural wine fair near and far dressed in a cool T-shirt. Instead, to me, natural means purity. Grace. Elegance. Clean and individual. With a responsibility, above all, to the land you’re farming. It should be priced for everyone to be able to afford, and wine that everyone wants to drink!’

Het is eigenlijk exact zo hoe zij ook hun kind opvoedt en in het leven staat. Ik denk dat dit het schoolvoorbeeld is van hoe de eerste natuurwijn-makers natuurwijn ooit hebben bedoeld. Geen funky wijnen, maar loepzuiver, zonder iets onnatuurlijks te gebruiken. Eigenlijk een mega mooi gegeven, vind ik zelf. Maar iets wat maar extreem weinig mensen goed kunnen. Je hebt voorbeelden in Beaujolais, Jura, Baskenland, maar helaas wordt het overspoeld door de vele foute wijnen die je tegenwoordig, voor ook nog eens veel-te-veel geld, hebt. En dan kom je weer een beetje bij de quote uit van onze Wim: dit is een typische tien-minuten-wijn. Het is fris, super lekker en na een slok wil je graag nog een tweede slok. En na tien minuten kan die ineens zomaar op zijn! Momenteel bezit ze slechts 2 ha aan wijngaarden, in dezelfde vallei (Monferrato) als waar haar echtgenoot wijnen maakt, en maakt ze slechts 2 wijnen.

Schrijf u in op onze mailinglijst

Wilt u deze unieke wijnervaring niet missen? Schrijf u dan nu in op onze mailinglijst. Zo staat u vooraan in de rij om de volgende exclusieve pakketten te ontdekken.

Vrouwelijke wijnmakers Gio Gio

GioGio

Haar doel hier was simpel: een frisse en heel lichte Freisa maken. Freisa is een druif die ze, met dank aan haar man, heeft leren kennen. 20% van de oogst is direct geperst met de steeltjes er nog aan, wat zorgt voor iets wat tannine structuur, om het vele rode fruit en florale karakter van de druif wat te balanceren. Daarnaast was dit tevens een vrij warme jaargang, maar wel een erg goed jaar. Dit is pas de eerste keer dat ze een Freisa heeft geproduceerd, dus u heeft daarnaast ook nog eens een primeur. Het is ook niet meer verkrijgbaar op de Belgische markt, want de laatste flessen die er nog van waren heb ik voor u opgekocht. Geen dank, hoor! De wijn is vernoemd naar hun zoontje - Gioacchino - die ze vaak GioGio noemen. Een fermentatie in RVS, rijping op betonnen vaten. Geen hout dus aan te pas gekomen. Freisa-stokken van 30 jaar oud, bodem met klei en limestone (kalk), aangeplant op 310 meter hoogte. Een kleine productie van slechts 4000 flessen. Frisse smaken van cranberry, aardbei, violet en rode kersen. Nog geen recensies online kunnen vinden, u zult mij moeten vertrouwen in dit geval.

Wijn-spijs

Vitello-tonnato en Piemontese gerechten, zoals: rabaton, aardappelgratin, Tomino-kaas, Bagna Cauda (soort fondue), polenta, porcini, gebraden vlees en Taglierini-pasta met truffel
Druif
Freisa
Origine
Vino Rosso IGT (Piëmonte), Italië
Domein
Summer Wolff