Lionel Gosseaume

Man staat in een herfstig veld.

Dit is er weer zo eentje. Een wijnmaker van formaat. Letterlijk overigens. Het is een grote beir van twee meter lang.

Maak kennis met Lionel Gosseaume. Hij werkt met een aantal (a)typische druivensoorten die je, op zijn wijngaarden na, eigenlijk niet meer tegenkomt in de Loire.

Heeft u al gehoord van Menu Pineau? Of Meslier Saint François? Awel.. Van de laatste is hij misschien wel de enige in heel de Loire die er nog mee werkt.

De armagnac of cognac drinker kent de naam wellicht, want je kan van de druif goede eau-de-vie maken. Lionel beheert er slechts 0,3 ha van. Stuk-voor-stuk topwijnen met een verhaal, met name zijn Climats.

Lionel komt uit een familie van wijnmakers, maar hij nam dit domein pas op 37-jarige leeftijd over.. In het begin was dit namelijk helemaal niet zijn doel. Echter begon hij spijt te krijgen van zijn keuze en nam het wijnvirus – gelukkig – de overhand.

In 2007 nam hij het domein over van Jean Claude Maurice (destijds Domaine de Pierre) die vanaf de jaren ‘60 het domein met veel zorg had bewerkt. Het ligt op een steenworp van zijn ouderlijk domein vandaan.

Al in 2011, dus vier jaar na dato, kreeg Touraine-Oisly met dank aan hem een erkende AOC-status. De enige druif die is toegelaten is Sauvignon Blanc. Ze zeggen dat Touraine-Oisly – gelegen aan de noordelijke oevers van de Cher-rivier – het gebied is waar de eerste Sauvignon Blanc druiven zijn ontstaan.

Schrijf u in op onze mailinglijst

Wilt u deze unieke wijnervaring niet missen? Schrijf u dan nu in op onze mailinglijst. Zo staat u vooraan in de rij om de volgende exclusieve pakketten te ontdekken.

Fles witte wijn met etiket en logo bovenop.

Climat N°2

In dit geval hebben wij een blend voor u van drie verschillende druivenrassen: Sauvignon Blanc, Menu Pineau en Meslier Saint François. De bodem is hier wat meer divers vergeleken met de verschillende andere gebieden. Je hebt hier een combinatie van zand, klei, kalk en kiezels. Sinds ik dit domein op ProWein heb bezocht namens Het SoeteHuys was ik er direct door verkocht. Menu Pineau is een druif die gevoelig is voor ziektes, zoals meeldauw. Hetgeen je hier in het gebied nogal veel hebt, want je zit aan de oevers van een afsplitsing van de Loire: de Cher rivier. Daardoor is het in dit gebied heel erg veel vervangen door Sauvignon Blanc. Wat betreft Sauvignon Blanc, Lionel heeft een van de oudste stokken van heel de Loire! Meslier Saint François is dan weer een druif die afstamt van Gouais (waar ook Chardonnay van af stamt) en Chenin Blanc. Wat kunt u nu exact verwachten van deze wijn? Het is een iets meer kruidige witte wijn, vergeleken met de andere wijnen. Geuren en smaken van acacia, gebakken appel, amandel, peperkoek, honing, munt en witte peper. De wijn rijpt in totaal 28 maanden op gebruikte vaten, deels van acaciahout.

Wijn-spijs

Verse geitenkaas, Indiase curry-gerechten, bierkip, zalm met roomsaus en asperge, dorade met doperwten, venkel.
Druif
Menu Pineau, Meslier Saint François, Sauvignon Blanc
Origine
Touraine-Oisly AOC (Vin de France), Frankrijk
Domein
Lionel Gosseaume