Dit is er weer zo eentje. Een wijnmaker van formaat. Letterlijk overigens. Het is een grote beir van twee meter lang.
Maak kennis met Lionel Gosseaume. Hij werkt met een aantal (a)typische druivensoorten die je, op zijn wijngaarden na, eigenlijk niet meer tegenkomt in de Loire.
Heeft u al gehoord van Menu Pineau? Of Meslier Saint François? Awel.. Van de laatste is hij misschien wel de enige in heel de Loire die er nog mee werkt.
De armagnac of cognac drinker kent de naam wellicht, want je kan van de druif goede eau-de-vie maken. Lionel beheert er slechts 0,3 ha van. Stuk-voor-stuk topwijnen met een verhaal, met name zijn Climats.
Lionel komt uit een familie van wijnmakers, maar hij nam dit domein pas op 37-jarige leeftijd over.. In het begin was dit namelijk helemaal niet zijn doel. Echter begon hij spijt te krijgen van zijn keuze en nam het wijnvirus – gelukkig – de overhand.
In 2007 nam hij het domein over van Jean Claude Maurice (destijds Domaine de Pierre) die vanaf de jaren ‘60 het domein met veel zorg had bewerkt. Het ligt op een steenworp van zijn ouderlijk domein vandaan.
Al in 2011, dus vier jaar na dato, kreeg Touraine-Oisly met dank aan hem een erkende AOC-status. De enige druif die is toegelaten is Sauvignon Blanc. Ze zeggen dat Touraine-Oisly – gelegen aan de noordelijke oevers van de Cher-rivier – het gebied is waar de eerste Sauvignon Blanc druiven zijn ontstaan.