Ian Naudé, Naudé Wines

Niet een van de vele jongere generaties die nu op de deur klopt, maar juist degene die ervoor heeft gezorgd dat vele jonge wijnmakers zijn wie ze nu zijn en ook degene die samen met Eben Sadie als eerste blends is gaan promoten, buiten Zuid-Afrika.

Zuid-Afrika is soms wel een beetje vergelijkbaar met België, en daar bedoel ik niets slechts mee. Maar in België hebben wij ook dingen waar wij ontzettend goed in zijn, zoals het maken van Geuze-bier, maar dat kan dan soms echt totaal ondergewaardeerd worden.Of je het nu lekker vindt of niet, het is wel een product waar je op drankgebied veel internationale waardering voor krijgt.

Blends in Zuid-Afrika is heel vergelijkbaar. Daar denken de mensen vaak dat het ‘goedkope’ wijn is, want waarom zou je anders niet gewoon 5 verschillende soorten wijn maken, in plaats van de fouten maskeren door te blenden.

Maar niks is eigenlijk minder waar. Het blenden is als een soort van koken, dat meen ik echt. Druiven met veel zuren zorgen voor finesse en frisheid tegenover de druiven die veel rijp fruit bezorgen.

Ian had dit als geen ander door en hij besloot om zich in eerste instantie, samen met Eben Sadie dus, te gaan richten op het maken van blends. Beiden met een andere stijl, overigens, maar beiden zeer succesvol.

Zijn witte blend werd voor het laatst gemaakt in 2010 en ik spreek uit ervaring: dit is echt een extreem lekker glas wijn… Niet voor niets dat Clare Smyth in Londen – drie Michelin-sterren – er dan ook dolgraag mee werkt.

Naast het maken van blends is hij ook iemand die ervan geniet om anderen beter te maken en om de typische kameraderie uit te stralen. Sakkie Mouton is een van zijn leerlingen die momenteel de wereld aan het veroveren is en met een van de beste blenders van het land, Donovan Rall, deelt hij zijn kelder.

Ian staat trouwens niet enkel bekend om blends, maar maakt ook een fantastische Cinsault, Chenin Blanc en… Colombard. En van die laatste druif is hij ook absoluut een van de voorlopers.

U kent de druif wellicht van de Cognac, maar er wordt – volgens hem – te weinig aandacht aan die druif gegeven. Iedereen maakt tegenwoordig maar Chenin Blanc, Syrah, Cinsault, maar hij ziet in deze druif eigenlijk een nieuwe hype ontstaan, zoals Cinsault vijf jaar terug was.

Schrijf u in op onze mailinglijst

Wilt u deze unieke wijnervaring niet missen? Schrijf u dan nu in op onze mailinglijst. Zo staat u vooraan in de rij om de volgende exclusieve pakketten te ontdekken.

Fles Naudé wijn met etiket, vintage 2020

Oupa Willem

Een super klassieke en old-school blend die vroeger heel gewoon was, maar in de loop der jaren toch minder voorkomend is geworden: Cinsault (82%) en Cabernet Sauvignon (18%). Twee leuke feitjes voor u: Stellenbosch is het gebied waar van oorsprong de Cabernet Sauvignon als eerste is aangeplant geweest, in Zuid-Afrika. Het andere feit is dat vroeger Cinsault al veel werd gebruikt, maar niet als druif op zichzelf, maar om te blenden met Cabernet Sauvignon en Cabernet Franc. Cinsault gaf namelijk het fruit en vooral het sap voor het volume, wat je niet terugvond in de Cabernets. Als we dan toch met feiten aan het strooien zijn, hier heeft u er nog een: Ian Naudé begon dus - zoals je in zijn verhaal kan lezen als je de QR-code scant - met het maken van blends, samen met Eben Sadie. De eerste blend was van Chenin Blanc, Sémillon en Sauvignon Blanc. Zijn logo heeft drie cirkels, die refereren aan die drie bovengenoemde cultivars. De plekken waar de cirkels samenkomen voelen als de achterkant van een druivenblad. De Cinsault in deze blend komt van Darling (Westkust) en de Cabernet Sauvignon vanuit Stellenbosch. Dit ligt 94 kilometer van elkaar vandaan, met de auto - als je de toeristische route pakt, met uitzicht op Robben Island - doe je er 1u en 14min over.. Nog een feitje: 2020 was geen power-jaar, maar een heel delicaat jaar. Vergelijk het een beetje met 2018 in Italië. Wat bedoel ik ermee? Verwacht een juicy wijn, rode bosvruchten, marsepein, Turks fruit, eucalyptus, cassis, bramen en munt. En dat met slechts 11,5% ABV!

Wijn-spijs

Aardappel-dille samosa, Thaï curry, Bœuf Bourguignon, escargots, pizza met salami
Druif
Cabernet Sauvignon, Cinsault
Origine
Western Cape WO, Zuid-Afrika
Domein
Naudé Wines