Niet een van de vele jongere generaties die nu op de deur klopt, maar juist degene die ervoor heeft gezorgd dat vele jonge wijnmakers zijn wie ze nu zijn en ook degene die samen met Eben Sadie als eerste blends is gaan promoten, buiten Zuid-Afrika.
Zuid-Afrika is soms wel een beetje vergelijkbaar met België, en daar bedoel ik niets slechts mee. Maar in België hebben wij ook dingen waar wij ontzettend goed in zijn, zoals het maken van Geuze-bier, maar dat kan dan soms echt totaal ondergewaardeerd worden.Of je het nu lekker vindt of niet, het is wel een product waar je op drankgebied veel internationale waardering voor krijgt.
Blends in Zuid-Afrika is heel vergelijkbaar. Daar denken de mensen vaak dat het ‘goedkope’ wijn is, want waarom zou je anders niet gewoon 5 verschillende soorten wijn maken, in plaats van de fouten maskeren door te blenden.
Maar niks is eigenlijk minder waar. Het blenden is als een soort van koken, dat meen ik echt. Druiven met veel zuren zorgen voor finesse en frisheid tegenover de druiven die veel rijp fruit bezorgen.
Ian had dit als geen ander door en hij besloot om zich in eerste instantie, samen met Eben Sadie dus, te gaan richten op het maken van blends. Beiden met een andere stijl, overigens, maar beiden zeer succesvol.
Zijn witte blend werd voor het laatst gemaakt in 2010 en ik spreek uit ervaring: dit is echt een extreem lekker glas wijn… Niet voor niets dat Clare Smyth in Londen – drie Michelin-sterren – er dan ook dolgraag mee werkt.
Naast het maken van blends is hij ook iemand die ervan geniet om anderen beter te maken en om de typische kameraderie uit te stralen. Sakkie Mouton is een van zijn leerlingen die momenteel de wereld aan het veroveren is en met een van de beste blenders van het land, Donovan Rall, deelt hij zijn kelder.
Ian staat trouwens niet enkel bekend om blends, maar maakt ook een fantastische Cinsault, Chenin Blanc en… Colombard. En van die laatste druif is hij ook absoluut een van de voorlopers.
U kent de druif wellicht van de Cognac, maar er wordt – volgens hem – te weinig aandacht aan die druif gegeven. Iedereen maakt tegenwoordig maar Chenin Blanc, Syrah, Cinsault, maar hij ziet in deze druif eigenlijk een nieuwe hype ontstaan, zoals Cinsault vijf jaar terug was.