Elizma Visser, Olifantsberg

Het is een klein domein – 5 hectare grond – dat in handen is van de Nederlander Paul Leeuwerik, sinds 2003. Elizma Visser is de wijnmaakster. Een jonge Zuid-Afrikaanse dame die samen met haar man Ferdi de wijnen maakt op dit domein en de wijngaarden beheert. Wij bevinden ons op de flanken van de Brandwacht-bergketen. Hier kijk je vanaf een hoogte van 450 meter uit over een indrukwekkende vallei: de Breedekloof vallei. We bevinden ons net ten oosten van Paarl. Haar ‘laagste’ wijngaarden liggen op zo’n 250 meter hoogte. Wat is er nu belangrijk aan die hoogtes? Awel, heel simpel eigenlijk.. Overdag is het hier warm, maar in de avond heb je veel afkoeling, wat zorgt voor een tragere rijping van de druiven. Daarnaast heb je hier ook nog eens veel wind. Van haar mag je dus altijd heel frisse wijnen verwachten!

Vorig jaar werd Elizma nog uitgeroepen tot Young Winemaker Of The Year in Zuid-Afrika, door Tim Atkin. Hij gaf al haar wijnen een score van minimaal 90+/100! Elizma is een groot bloemenliefhebber, ze houdt van auto-rally’s en is ze een Rock-liefhebber (lees: Indie Rock!), maar is ze dus ook hard aan het rocken met haar wijnen! Qua ondergrond heb je hier als bovenste laag veel zand, hetgeen de warmte goed weet vast te houden in de avond. Dan zit er eveneens veel klei en schalie (geharde klei). Dan heb je ook nog eens veel kwarts, hetgeen waar zand en graniet voornamelijk uit bestaat. Zij oogst in twee-tot-drie etappes, de druiven die nog niet volledig rijp zijn bij de eerste oogst laten ze hangen en gaan ze later opnieuw plukken, wat mede verklaart waarom de wijnen altijd zo ongekend evenwichtig smaken!

Schrijf u in op onze mailinglijst

Wilt u deze unieke wijnervaring niet missen? Schrijf u dan nu in op onze mailinglijst. Zo staat u vooraan in de rij om de volgende exclusieve pakketten te ontdekken.

TerroirToppers wijnen - olifantsberg - grenache noir 2022

Grenache Noir

Tja, het is een beetje onbewust een thema geworden in deze box. Ik heb ze er niet vanwege die reden in gedaan, maar ook hier zijn het een drietal soorten clones van Grenache die gebruikt worden. Elizma haar favoriete clones, om er een florale en fruit gedreven wijn van te maken. De Grenache staat hier aangeplant op schalie en kwarts. Hierdoor heb je iets minder productie/ kwantiteit, daar de druivenplant zeer hard moet werken om mineralen en voedingsstoffen uit de bodem te halen. Maar ... ieder voordeel heeft zijn nadeel, zei Johan Cruijff altijd, want hierdoor heb je wel een sap dat heel geconcentreerd is. Elizma en haar man oogsten in verschillende stadia en dan wordt er bij het persen slechts een deel whole-bunch geperst. Alle wijnen rijpen apart van elkaar, zeven maanden lang op Franse vaten. Hierna ‘blenden’ ze alles en rijpt de finale wijn nog eens twee maanden op vat, alvorens het in de fles gaat. Zoals ik al zei is dit een hele aromatische wijn, perfect voor met de doorbrekende lentezon, momenteel. Je kan dit eveneens heel goed gekoeld serveren. Denk aan geuren en smaken van fynbos, zwarte thee, donkere kersen, rijpe aardbei, frambozen, violet en gember.

Wijn-spijs

BBQ-kreeft, gegrilde groene asperges met cashewnoot en rozemarijn, griet met zeekraal en kruidige tomaten-bisque, fazant, boerenwors(t)
Druif
Grenache Noir
Origine
WO Breedekloof (Western Cape), Zuid-Afrika
Domein
Olifantsberg