Duncan Savage, Savage Wines

Je hebt goede wijnmakers, je hebt hele goede wijnmakers, maar je hebt ook gewoon simpelweg walking legends, Duncan is er absoluut zo eentje van.

Een greep uit zijn palmares: in 2023 Winemaker Of The Year voor Platter’s Guide en in 2022 won hij dezelfde titel bij Tim Atkin. Hij heeft ongelofelijk veel verstand van het vak en begeleidt daarnaast ook veel jonge mensen. Shanice du Preez is een van de meest recente voorbeelden die ik heb mogen ontmoeten. Jarenlang maakte zij wijn met Duncan en nu staat ze op haar eigen benen, samen met Xander Sadie, de zoon van een andere legende, bij Brookdale Estate.

Anyway, het gaat over Duncan hier.

Toen ik nog in The Jane werkte, heb ik hem al eens mogen bedienen en lang kunnen spreken. Dat is zo’n wijnmaker waarvan gewoon het hele gamma top is en het dus ook lastig was om te bepalen welke wijn van hem wij nu in de box gingen stoppen voor het thema Zuid-Afrika. Maar niet getreurd, er zal ongetwijfeld nog een wijn van Duncan in een ander thema volgen.

Duncan is lid van de Cape Winemakers Guild. Daarnaast is het ook een van de voorlopers voor het gebruik van amforen.

In mijn tijd in Zuid-Afrika werkte ik bij Thistle & Weed. De rode en witte wijnen werden op een andere plek gemaakt. De Savage White werd gemaakt in dezelfde kelder (die van Avondale) als waar wij onze witte wijn maakten en daarnaast waren we ook regelmatig op wijngaarden die grensden aan percelen die Duncan gebruikte.

Het was in 2012 dat Duncan zijn eigen label oprichtte, destijds met een focus op rode wijnen. Het maken van rode wijnen leerde hij dan weer deels van Eben Sadie, op een van hun surftrips samen. Gezien het Duncan zijn grote droom was om op zijn 35e een eigen label te hebben lag vanaf 2016 zijn focus volledig op zijn eigen project en rijgt hij prijs-na-prijs aan elkaar!

Zoals al eerder al gemeld heeft hij een indrukwekkend palmares. Zo scoort hij bij Platter’s Guide elk jaar meerdere vijf sterren, krijgt hij bij Vinous gigantisch hoge scores (zeker de recente ‘23 jaargang!) en ook bij Tim Atkin scoort hij regelmatig een 96 of 97/100, zo niet hoger. En dat naast dus zijn meerdere Winemaker Of The Year-titels.

Schrijf u in op onze mailinglijst

Wilt u deze unieke wijnervaring niet missen? Schrijf u dan nu in op onze mailinglijst. Zo staat u vooraan in de rij om de volgende exclusieve pakketten te ontdekken.

TerroirToppers wijnen - savage

Savage White

Hoewel sommige mensen weleens willen denken dat assemblages, ofwel blends, goedkopere wijnen zijn, wil ik dat bij deze met veel plezier ontkrachten. Blends is feitelijk net als koken, heel precies zoeken naar de juiste zuren, of juist meer fruit toevoegen. Dit gebeurt door te werken met druiven die van verschillende gebieden komen en ook door andere druiven te gebruiken in de wijn. Dit is - hand op mijn hart - een van de beste blends die het land te bieden heeft, en hiermee trap ik dan ook graag deze box af. 76% Sauvignon Blanc, gecombineerd met 24% Sémillon. De twee druiven komen van de volgende wijngaarden vandaan: Kaaimansgat, Villiersdorp, Piekenierskloof en Stellenbosch. Piekenierskloof en Stellenbosch zijn wijngaarden die dicht bij de Atlantische Oceaan liggen, de twee eerstgenoemden liggen dan juist meer landinwaarts. Dat tweede heeft ook een voordeel, want de wijngaarden liggen hier weer hoger, wat een groter verschil geeft in de temperatuur tussen dag-en-nacht. Alles wordt met de hand geoogst, en daarna whole-bunch geperst, dus nog met de steeltjes eraan, voor een extra kruidige smaak. De wijn rijpt daarna op, meermaals gebruikte, Franse 500 L vaten en deels op betonnen amforen, gedurende tien maanden. De wijn werd gemaakt in dezelfde kelder als waar ik zelf heb gewerkt, namens Thistle & Weed.

Wijn-spijs

Asperge, gezouten amandelen, bleekselderij, venkel salade, geitenkaas
Druif
Sauvignon Blanc, Sémillon
Origine
Western Cape WO, Zuid-Afrika
Domein
Duncan Savage, Savage Wines