Je hebt goede wijnmakers, je hebt hele goede wijnmakers, maar je hebt ook gewoon simpelweg walking legends, Duncan is er absoluut zo eentje van.
Een greep uit zijn palmares: in 2023 Winemaker Of The Year voor Platter’s Guide en in 2022 won hij dezelfde titel bij Tim Atkin. Hij heeft ongelofelijk veel verstand van het vak en begeleidt daarnaast ook veel jonge mensen. Shanice du Preez is een van de meest recente voorbeelden die ik heb mogen ontmoeten. Jarenlang maakte zij wijn met Duncan en nu staat ze op haar eigen benen, samen met Xander Sadie, de zoon van een andere legende, bij Brookdale Estate.
Anyway, het gaat over Duncan hier.
Toen ik nog in The Jane werkte, heb ik hem al eens mogen bedienen en lang kunnen spreken. Dat is zo’n wijnmaker waarvan gewoon het hele gamma top is en het dus ook lastig was om te bepalen welke wijn van hem wij nu in de box gingen stoppen voor het thema Zuid-Afrika. Maar niet getreurd, er zal ongetwijfeld nog een wijn van Duncan in een ander thema volgen.
Duncan is lid van de Cape Winemakers Guild. Daarnaast is het ook een van de voorlopers voor het gebruik van amforen.
In mijn tijd in Zuid-Afrika werkte ik bij Thistle & Weed. De rode en witte wijnen werden op een andere plek gemaakt. De Savage White werd gemaakt in dezelfde kelder (die van Avondale) als waar wij onze witte wijn maakten en daarnaast waren we ook regelmatig op wijngaarden die grensden aan percelen die Duncan gebruikte.
Het was in 2012 dat Duncan zijn eigen label oprichtte, destijds met een focus op rode wijnen. Het maken van rode wijnen leerde hij dan weer deels van Eben Sadie, op een van hun surftrips samen. Gezien het Duncan zijn grote droom was om op zijn 35e een eigen label te hebben lag vanaf 2016 zijn focus volledig op zijn eigen project en rijgt hij prijs-na-prijs aan elkaar!
Zoals al eerder al gemeld heeft hij een indrukwekkend palmares. Zo scoort hij bij Platter’s Guide elk jaar meerdere vijf sterren, krijgt hij bij Vinous gigantisch hoge scores (zeker de recente ‘23 jaargang!) en ook bij Tim Atkin scoort hij regelmatig een 96 of 97/100, zo niet hoger. En dat naast dus zijn meerdere Winemaker Of The Year-titels.