Wij reizen nu af naar Spanje, ik neem u in gedachten mee naar Bierzo. Wij zitten eigenlijk op de grens met Castilla y León en Galicië. Op papier is het de eerste regio waar deze appellatie onder valt. Het is in dit gebied minder extreem warm dan in het centrum van Castilla y León, super bergachtig, groen en het regent hier minder dan in Galicië. Noordwest Spanje bevinden we ons dus momenteel. Dit is het gebied waar de blauwe druif Mencía groot is geworden. De wijn is afkomstig van de familie Márquez, die al sinds 1752 eigenaar is van het wijnhuis Castro Ventosa.
Deze jonge dertiger, César, is in 2015 zijn eigen project begonnen en bezit momenteel 6 hectare met daarop heel oude wijnstokken. Hij begon heel kleinschalig, omdat hij nog altijd wijn voor zijn familie maakt. Slechts met 3 vaten begon zijn eigen project. De jongste stokken hier zijn 80 jaar oud en de oudste 120 jaar. Hij staat bekend om de kleine micro-vinificaties van hele kleine ‘parajes’. Wat? Awel, dus hele kleine percelen met bijzonder oude stokken daarop aangeplant. Het wijnmaken heeft hij niet van een vreemde, want dit is de neef van de beroemde Raúl Pérez. Houd u van Pinot Noir? Of Syrah uit de Noordelijke Rhône? Dan gaat u dit zéker bekoren!
Dit is oprecht een van de grootste talenten van Spanje. Verkrijgbaar bij een van de leveranciers met het mooiste wijn-aanbod van België: Crombé. Hier werkt een gigantisch goed team, waaronder mijn leermeester Gianluca di Taranto en de zeer bescheiden, maar o-zo’n-goeie wijnproever/ kenner, Olivier De Schutter. Het super interessante project van Raúl Pérez – zijn oom dus – vindt u trouwens terug bij La Buena Vida!