César Márquez

Wij reizen nu af naar Spanje, ik neem u in gedachten mee naar Bierzo. Wij zitten eigenlijk op de grens met Castilla y León en Galicië. Op papier is het de eerste regio waar deze appellatie onder valt. Het is in dit gebied minder extreem warm dan in het centrum van Castilla y León, super bergachtig, groen en het regent hier minder dan in Galicië. Noordwest Spanje bevinden we ons dus momenteel. Dit is het gebied waar de blauwe druif Mencía groot is geworden. De wijn is afkomstig van de familie Márquez, die al sinds 1752 eigenaar is van het wijnhuis Castro Ventosa.

Deze jonge dertiger, César, is in 2015 zijn eigen project begonnen en bezit momenteel 6 hectare met daarop heel oude wijnstokken. Hij begon heel kleinschalig, omdat hij nog altijd wijn voor zijn familie maakt. Slechts met 3 vaten begon zijn eigen project. De jongste stokken hier zijn 80 jaar oud en de oudste 120 jaar. Hij staat bekend om de kleine micro-vinificaties van hele kleine ‘parajes’. Wat? Awel, dus hele kleine percelen met bijzonder oude stokken daarop aangeplant. Het wijnmaken heeft hij niet van een vreemde, want dit is de neef van de beroemde Raúl Pérez. Houd u van Pinot Noir? Of Syrah uit de Noordelijke Rhône? Dan gaat u dit zéker bekoren!

Dit is oprecht een van de grootste talenten van Spanje. Verkrijgbaar bij een van de leveranciers met het mooiste wijn-aanbod van België: Crombé. Hier werkt een gigantisch goed team, waaronder mijn leermeester Gianluca di Taranto en de zeer bescheiden, maar o-zo’n-goeie wijnproever/ kenner, Olivier De Schutter. Het super interessante project van Raúl Pérez – zijn oom dus – vindt u trouwens terug bij La Buena Vida!

Schrijf u in op onze mailinglijst

Wilt u deze unieke wijnervaring niet missen? Schrijf u dan nu in op onze mailinglijst. Zo staat u vooraan in de rij om de volgende exclusieve pakketten te ontdekken.

TerroirToppers-Valtuille

Valtuille

Bij deze specifieke wijn komen de druiven van twee verschillende percelen uit het dorp Valtuille de Abajo. Hier staan de stokken wat meer in de schaduw voor een groot deel van de dag. Hierdoor is er sprake van een tragere rijping en meer frisheid in de wijnen. Tevens oude stokken van meer dan 100 jaar! Alles staat hier wat door elkaar. Bush vines noemen ze dit. Het overgrote deel van de druiven blend hier is Mencía, met nog 10% Alicante Bouschet en 5% Varia. Een old-school manier van wijn maken. Alles met de hand oogsten, steeltjes mee persen voor meer kruidigheid, lange maceraties tussen de schil en het sap van de druiven, gevolgd door een rijping van 12 maanden op gebruikte Franse eiken vaten. Geuren en smaken van rijpe bramen, zwarte bes, pruim, kers, cacao, zoethout, violet en zwarte peper. 2021 Valtuille scoorde een 94+/100 bij Robert Parker en 2020 93/100.

Wijn-spijs

Risotto, paddenstoelen, kalfs-vlees, rood vlees/ biefstuk, lamskotelet met rode wijnsaus & gebraden varkensvlees met gestoofde groenten
Druif
Mencía, Alicante Bouschet, Varia
Origine
Bierzo D.O. (Castilla y León), Spanje
Domein
Cesar Marquez