PJ Geyer, Thamnus Wines

Vergeleken met de grote namen is deze wijnmaker eigenlijk nog maar een ontdekking. Dat u er nog nooit van heeft gehoord is ook volkomen logisch, want PJ maakt maar twee wijnen, enkel een Chardonnay en Pinot Noir.

Daarnaast zijn enkel nog maar de jaren 2021 en 2022 op de markt en werd het tot maart 2025 nog niet geïmporteerd in België, Luxemburg of Nederland. Nu is het dus – op het moment van schrijven – net een goeie week verkrijgbaar in België, bij Elvama.

Over het domein en PJ valt eigenlijk gigantisch veel te vertellen.
De naam Thamnus komt van Orothamnus Zeyheri, een zeldzame bergroos die enkel groeit op hun domein en het nabije natuurreservaat. Je krijgt een boete als je de roos zou plukken, zo zeldzaam is deze.

De afbeelding op het etiket is dan ook de roos, met de hand geschilderd door de eigenaresse van de boerderij. Hij heeft besloten om geen onderdeel van de appellatie Hemel-en-Aarde te zijn, ook al zou dat wel kunnen.

Maar gezien hij vindt dat hij grote verschillen heeft laat hij zich classificeren onder Overberg WO. Wijngaarden op 250 meter hoogte, dicht bij het o-zo-befaamde Walker Bay, waar je de walvissen kan zien zwemmen.
Je hebt hier warme winters en koele zomers en uitgesproken bodems, die zorgen voor een heel expressieve Pinot Noir en Chardonnay.

PJ zijn allereerste poging tot wijnmaken was met maïs, hetgeen volledig mislukte. Hij leerde op de harde les dat maïs niet goed fermenteert, want zijn eerste batch explodeerde in zijn moeders koelkast. Hij schreef zich later in de Westkaap in bij Elsenburg Agricultural College en al snel hielp hij mee met oogsten bij het iconische Hamilton Russell, 20 kilometer van zijn huidige project vandaan. Na wat andere stages sloot hij zich aan bij de iconische Moueix-familie, bekend van de Petrus-wijnen.

In 2019 was het tijd voor zijn project: Thamnus Wines. Deze boerderij had druivenstokken aangeplant , waarvan de vorige eigenaar niet besefte op wat voor uniek stuk grond het lag aangeplant en hoe bijzonder gezond de druiven waren.

Momenteel maakt PJ overigens niet alleen fantastische wijnen, maar is hij ook schapenherder!

Schrijf u in op onze mailinglijst

Wilt u deze unieke wijnervaring niet missen? Schrijf u dan nu in op onze mailinglijst. Zo staat u vooraan in de rij om de volgende exclusieve pakketten te ontdekken.

TerroirToppers wijnen - thamnus - chardonnay

Thamnus

Voor mij was dit toch wel een van de allerbeste Chardonnay’s die ik sinds lange tijd weer heb geproefd! Vrij exclusief eveneens, in elk opzicht. U bent de eerste die het proeft in België, want het is nog maar beschikbaar sinds 23 maart. Vervolgens worden er maar 5000 flessen gemaakt en is dit de enige witte wijn die PJ maakt. Zijn 5 ha Chardonnay- wijngaarden liggen vrij hoog, gericht naar het noorden. In zijn wijngaarden heeft hij een speciaal soort gras aangeplant, eentje die meer zuurstof geeft, en hij gebruikt daarnaast zijn schapen ook in de wijngaard voor een ‘natuurlijke’ snoei van het onkruid. evens zorgt het lopen van de schapen door zijn wijngaarden ervoor dat de grond op een natuurlijke manier wordt omgeploegd. Dit is nog maar de tweede jaargang die PJ heeft gemaakt, maar hij scoort hier gelijk al 95/100 mee bij Tim Atkin. Zijn eerste jaargang won direct goud in Zwitserland, in een blinde degustatie met verschillende Chardonnay’s. In tegenstelling tot Thistle & Weed zijn hier slechts drie soorten clones van Chardonnay gebruikt. Opvallend genoeg is een van de clones een clone voor het maken van schuimwijn, daar waar de druiven door de noordelijke ligging vrij snel rijp worden, veel sneller dan anderen. PJ proeft elke rij met druiven zelf, enkel de beste kwaliteit gebruikt hij voor zijn 5000 flessen, de rest verkoopt hij aan collega’s. Die collega’s staan trouwens te popelen, want hij heeft een uniek terroir en klimaat, dat je eigenlijk nergens anders terugvindt in het land. Ondanks dat het zijn tweede jaargang is, is er nu al een wachtlijst voor degene die het overschot van zijn druiven willen hebben. Opvallend is dat PJ zijn druiven proeft met de oogst en daarna pas weer in september. Dit doet hij om niet beïnvloed te worden door de verschillende vaten waar de wijn in rijpt. Je hebt volgens hem namelijk altijd een favoriet vat waar je je dan op blind staart, dat wil hij niet. Hij proeft de wijn dus pas opnieuw in september en laat in de tussentijd de natuur haar werk doen. Mijn proefnotitie was: brioche, cantaloupe-meloen, rode appel, tijmbloemen, witte roos, walnoot en perenbloesem.

Wijn-spijs

Verse oesters, zeetong à la meunière, groentecurry, kip uit de oven, paddenstoelenrisotto, bisque met grijze garnalen, langoustine met kruidenboter uit de oven
Druif
Chardonnay
Origine
Overberg WO, Zuid-Afrika
Domein
Thamnus Wines