María Vargas, Pazo Barrantes

Van alle dames die de wijnen in uw box hebben gemaakt, is dit toch de dame die het meeste heeft bereikt. Echt ongezien! Prijs-na-prijs sleept zij binnen en daarnaast maakt ze niet alleen wijn in dit deel van Spanje (voor de wijn in uw box gaan we naar Galicië), maar ze heeft ook nog het legendarische Marqués de Murrieta in Rioja Alta waar ze de wijnen maakt. Die wijn komt ongetwijfeld later nog in de box terug, maar met het oog op de juni-juli maand geef ik jullie nu liever een witte wijn ipv een vollere rode Rioja. María Vargas dames en heren, onthoud de naam! Een paar jaar geleden, in China, is zij nog uitgeroepen tot beste vrouwelijke wijnmaakster van de wereld, momenteel is zij voor Tim Atkin (een Master of Wine) de Top First Growth en dan is ze nu ook nog eens wijnmaakster van het jaar in Rioja. Daarnaast hebben ze met hun Castillo Ygay-wijnen al 18 keer (!) een 100/100 score behaald.

Pazo Barrantes, het latere project in het noordwesten van Spanje. Het ligt in het hart van de Rías Baixas. Dit is een appellatie waar veel is gebeurd, want tussen de jaren ‘60 en ‘70 is de druiventeelt hier bijna volledig verdwenen voor kiwi’s. In 1988 werd er dan toch een DO-status toegekend, nadat in de jaren ‘80 er een positieve verandering kwam in de wijnwereld. Een leuke wist-u-dat is dat de appellatie is vernoemd naar de Rías, ofwel de inhammen die vanuit de zee tot diep in het binnenland indringen en waarin vele schaal-en-schelpdieren worden gekweekt. De appellatie bestaat uit 3 gebieden, waarvan Pazo Barrantes zich in de Salnés-vallei bevindt, nabij de stad Cambados, aan de kust.

Schrijf u in op onze mailinglijst

Wilt u deze unieke wijnervaring niet missen? Schrijf u dan nu in op onze mailinglijst. Zo staat u vooraan in de rij om de volgende exclusieve pakketten te ontdekken.

Vrouwelijke wijnmakers Albarino

Albariño

Pazo Barrantes is haar project in Galicië, in de Salnés-vallei. 12 ha in totaal, verdeeld over 8 percelen rondom de wijnmakerij. Een bodem met veel graniet en zand. 100% Albariño. Een gemiddelde leeftijd van 40-jarige stokken. Alles ontsteeld en heel zachtjes geperst. Dan rijpt de wijn twee maanden op de lies (dode gistcellen die onderaan in de wijn liggen, waardoor het gist-profiel in de wijn komt). Vervolgens rijpt de wijn voor 85% in RVS en 15% in vaten van acacia hout. Geuren en smaken van frangipane, honing, abrikoos, bijenwas, gele pruim, acacia-bloem, venkel, balsamico, verse peer, laurier, kamille, fijngemalen zwarte peper, gerookt zeezout en piment bessen. Dit is nu al een grote wijn (en al 5 jr oud) maar wordt enkel nog maar beter-en-beter met de tijd.

Wijn-spijs

Kreeft met botersaus, gegrilde langoustine/ garnalen, carpaccio van coquille met een mespunt zeezout en goede olijfolie, gebakken zeetong a la meunière, vis in zoutkorst en gestoomde mosselen met een licht pikante tomatensaus.
Druif
Albariño
Origine
Rías Baixas DO (Galicië), Spanje
Domein
Pazo Barrantes (Marqués de Murrieta)