Een iconisch power couple!
Etienne werkt voor verschillende wijnhuizen als wijnbouw adviseur, Charla Bosman is bijvoorbeeld een gekende wijnmaakster uit zijn stal. Hij is een meester – maar echt! – in het vinden van unieke percelen, ook al zijn er soms maar een paar rijen, op unieke plekken. Wijnen die hun terroir perfect laten spreken in een wijn, dat zijn vaak tips geweest die komen van Etienne.
Daarnaast is hij een wandelende gids. Hij kan druivenstokken al onderscheiden van elkaar en zeggen welke soort het is, door enkel naar het blad te kijken. Uiteraard proeft hij ook nog eens fantastisch.
Een ander project wat hij mede beheert is Grondvis. Dit ligt in Stellenbosch en hier staat elke druif op aangeplant die je maar kan bedenken. Elke ‘nieuwe’ druif voor Zuid-Afrika wordt eerst hier aangeplant en als het na vijf jaar nog een succes blijkt pakken ze hier clones van voor de rest van het land. Alle ‘moederstokken’ van de druiven in Zuid-Afrika staan dus hier, wat dus tevens een project van hem is. Het is mede dankzij hem dat de Portugese druiven in Zuid-Afrika zo’n succes zijn.
Stephanie kennen we al van Draaiboek Wines. Zij is de wijnmaakster bij Thistle & Weed en momenteel de huidige Young Winemaker Of The Year voor het land, aldus Tim Atkin. De rode wijnkelder, waar ik veel mocht werken, hebben ze afgelopen jaar voor het eerst in gebruik genomen. Deze is eind jaren ‘60 gebouwd voor specifiek rode wijnen en werd als eerste gebruikt door Le Riche, een grote naam voor hun Cabernets!
Omdat mensen soms moeite hebben met de achternaam van Stephanie – Wiid spreek je uit als ‘wied’, niet als ‘wid’ – besloot ze er maar op een creatieve manier mee om te gaan. Al het onkruid (weed in het Engels) wat je als meeste ziet op de wijngaarden wordt de naam van de wijn. Brandnetel, khakibos (lijkt op huacatay), knapsekêrel (kleefkruid) en nastergal (nachtschade) zijn wat voorbeelden die nu plots veel logischer gaan klinken voor u.
Daar waar boeren het onkruid vaak vervloeken, gezien de doorns en stekels soms tot een grote last kunnen zijn, willen ze dit hier juist behouden voor de biodiversiteit op de wijngaarden. De eerste jaargang die op de markt kwam was hun Duwweltjie (Chenin Blanc) 2016, die scoorde direct 5* in de Platter’s Guide.
Elk jaar nadien heeft het diezelfde score behaald, iets wat maar zeer weinig wijnmakers kunnen zeggen!