Stephanie Wiid & Etienne Terblanche, Thistle & Weed

Een iconisch power couple!
Etienne werkt voor verschillende wijnhuizen als wijnbouw adviseur, Charla Bosman is bijvoorbeeld een gekende wijnmaakster uit zijn stal. Hij is een meester – maar echt! – in het vinden van unieke percelen, ook al zijn er soms maar een paar rijen, op unieke plekken. Wijnen die hun terroir perfect laten spreken in een wijn, dat zijn vaak tips geweest die komen van Etienne.

Daarnaast is hij een wandelende gids. Hij kan druivenstokken al onderscheiden van elkaar en zeggen welke soort het is, door enkel naar het blad te kijken. Uiteraard proeft hij ook nog eens fantastisch.

Een ander project wat hij mede beheert is Grondvis. Dit ligt in Stellenbosch en hier staat elke druif op aangeplant die je maar kan bedenken. Elke ‘nieuwe’ druif voor Zuid-Afrika wordt eerst hier aangeplant en als het na vijf jaar nog een succes blijkt pakken ze hier clones van voor de rest van het land. Alle ‘moederstokken’ van de druiven in Zuid-Afrika staan dus hier, wat dus tevens een project van hem is. Het is mede dankzij hem dat de Portugese druiven in Zuid-Afrika zo’n succes zijn.

Stephanie kennen we al van Draaiboek Wines. Zij is de wijnmaakster bij Thistle & Weed en momenteel de huidige Young Winemaker Of The Year voor het land, aldus Tim Atkin. De rode wijnkelder, waar ik veel mocht werken, hebben ze afgelopen jaar voor het eerst in gebruik genomen. Deze is eind jaren ‘60 gebouwd voor specifiek rode wijnen en werd als eerste gebruikt door Le Riche, een grote naam voor hun Cabernets!

Omdat mensen soms moeite hebben met de achternaam van Stephanie – Wiid spreek je uit als ‘wied’, niet als ‘wid’ – besloot ze er maar op een creatieve manier mee om te gaan. Al het onkruid (weed in het Engels) wat je als meeste ziet op de wijngaarden wordt de naam van de wijn. Brandnetel, khakibos (lijkt op huacatay), knapsekêrel (kleefkruid) en nastergal (nachtschade) zijn wat voorbeelden die nu plots veel logischer gaan klinken voor u.

Daar waar boeren het onkruid vaak vervloeken, gezien de doorns en stekels soms tot een grote last kunnen zijn, willen ze dit hier juist behouden voor de biodiversiteit op de wijngaarden. De eerste jaargang die op de markt kwam was hun Duwweltjie (Chenin Blanc) 2016, die scoorde direct 5* in de Platter’s Guide.
Elk jaar nadien heeft het diezelfde score behaald, iets wat maar zeer weinig wijnmakers kunnen zeggen!

Schrijf u in op onze mailinglijst

Wilt u deze unieke wijnervaring niet missen? Schrijf u dan nu in op onze mailinglijst. Zo staat u vooraan in de rij om de volgende exclusieve pakketten te ontdekken.

TerroirToppers wijnen - brandnetel - chenin blanc

Brandnetel

Tja, er moest natuurlijk wel een wijn van dit domein in de box zitten, nadat ik er een maand heb mogen meehelpen. Het was heel erg moeilijk kiezen, maar uiteindelijk heb ik gekozen voor deze wijn. Allereerst omdat ik zelf echt een gigantisch groot fan ben van de druif Chenin Blanc, maar ten tweede omdat ik van mening ben dat deze wijn ook volledig anders is dan alle andere Chenin Blancs die de wereld te bieden heeft. En geloof me, vandaag de dag zijn dat er echt heel erg veel. Om te beginnen: elke druif heeft verschillende clones. Je hebt bijvoorbeeld Pinot Noir en Chardonnay-clones die beter zijn om schuimwijn van te maken, en weer andere die beter zijn voor stille wijnen. Deze wijngaard ligt in Stellenbosch, naast de universiteit. De druiven zijn hier aangeplant geweest, lang geleden, door de overheid. Om te testen en te experimenteren. Maar dankzij Etienne Terblanche kwamen ze er achter dat er feitelijk niemand de druiven gebruikten nadat ze rijp waren, dus grepen ze hun kans! En hoe…! Het is een klein perceel van 0,3ha groot - euh, klein dus.. -, Nietvoorbij genaamd, op de voet van de Simonsberg. Het onkruid dat hier het meest voorkomt, je zou het bijna niet zeggen, zijn brandnetels. In totaal staan hier maar liefst 32 (!) verschillende clones aangeplant, vanaf 1980, waardoor het een heel - op een goede manier - complexe wijn is. Geuren en smaken van rijpe appel, perzik, ananas, bloedsinaasappel, grapefruit-schil, citroen, honing, bijenwas, ziltigheid door de invloeden van de Atlantische Oceaan en kweepeer komen terug. De wijn rijpt voor 10 maanden op oude vaten, van 225 L. De vaten komen veelal uit Frankrijk, maar ook van collega’s in Zuid-Afrika.

Wijn-spijs

Witschimmel kazen, salade met rode biet, appel en walnoot, gedroogde abrikozen, Oosterse visgerechten, kip met citroen, fruit-de-mer, zalm en papillotte, groente-tempura
Druif
Chenin Blanc
Origine
Stellenbosch WO, Zuid-Afrika
Domein
Thistle & Weed