Josep & Joan d’Anguera, Celler Joan d’Anguera

osep & Joan d’Anguera, Celler Joan d’Anguera

Een familiedomein dat in handen is van de broers Josep en Joan Anguera. 7e generatie van de familie. Echter namen ze het niet bepaald vrijwillig over… Begin jaren 2000 stierf hun vader namelijk vrij plots en waren de heren nog erg jong. 

Sinds 2008 hebben ze het roer volledig omgegooid en werken ze volledig in biodynamie. In totaal beheren ze 36 hectare aan grond. Niet enkel druiven staan er, want ze hebben ook nog 3 hectare olijvenbomen en 1 hectare amandelbomen. Betreft de druiven werken ze enkel met Carinena en Granatxa. Dit zijn de oorspronkelijke druiven uit dit gebied. Daar waar hun voorouders veelal bulkwijnen maakten met internationale druivenrassen, zoals Syrah en Cabernet Sauvignon, besloten ze deze allemaal weg te halen. De onderstokken bleven wel staan en hierop werden Carinena en Garnatxa geplant. Echter maakten ze toen nog niet de verfijnde wijnen van nu. Integendeel zelfs. Het waren robuuste, hoog alcoholische wijnen met veel zware tannines. Eigenlijk hetgeen waar de appellatie ook om bekend staat..

Ze stelden zichzelf de vragen: ‘Wat is onze wijncultuur, wat zijn onze referenties, wat drinken we zelf graag?’ Ze kwamen tot het besef dat ze wijnen wilden maken die een weerspiegeling zijn van hun terroir en geschiedenis. Dit was het startpunt van de verandering van stijl om wijnen te maken met een verhaal en gelinkt aan hun dorp Darmós, in Montsant . Vandaag de dag zijn ze pioniers voor de appellatie, maar tóch is het zover gekomen dat ze vanaf 2022 niet meer de DO Montsant dragen op hun etiketten. Een gekke reden, eigenlijk te absurd voor woorden: ondanks dat ze hier een heel mediterraans klimaat kennen, zijn hun wijnen nog altijd licht van kleur. Hierdoor werden ze door de appellatie gedeclasseerd voor hun 2022-jaargang. Ze besloten om zelf uit de appellatie te stappen en zich niet meer te laten binden door regels. 

Geloof me vrij: dit is een heel grote naam, niet alleen hoog aangeschreven in Spanje, maar ook internationaal! Altijd wijnen die snel uitverkocht zijn en extreem gewild zijn. 

Schrijf u in op onze mailinglijst

Wilt u deze unieke wijnervaring niet missen? Schrijf u dan nu in op onze mailinglijst. Zo staat u vooraan in de rij om de volgende exclusieve pakketten te ontdekken.

Altraroses

Altraroses

Wellicht kent u Domaine des Tours, of Château Rayas. Gigantisch grote namen voor de druif Grenache. Het is dan ook het voorbeeld van de broers Anguera. Nadat de grote Emmanuel Reynaud van Château Rayas op bezoek kwam tijdens de oogst besloten ze om te werk te gaan zoals Emmanuel dat ook doet. Wat houdt dat in? Oogsten pas vanaf begin oktober, enkel vergisting met hele trossen en vooral een veel strengere selectie van de druiven, met daardoor een lagere - maar kwalitatief veel betere - opbrengst. Feitelijk is dit hun antwoord op de klimaatveranderingen... Ik citeer Joan, die ik heb mogen ontmoeten een jaar geleden: ‘de plant zelf zoekt zijn weg en wij moeten ons daardoor zelf ook aanpassen’. Deze wijn is eveneens 100% Granatxa (hun versie van Grenache) met een groot respect voor de natuur en omgeving. Zij werken volledig in biodynamie. Sinds 2015 worden er geen sulfieten meer gebruikt tijdens de vergisting of bij het bottelen. Enkel nog maar wanneer de wijnen in vaten gaan, door middel van zwavel-kaarsen te branden in de barriques, in plaats van het reinigen met moderne technieken. Enkel inheemse gisten worden gebruikt. Een rijping op grote & heel oude Franse eikenhouten vaten en daarna in betonnen amphora’s. Doordat een groot deel van de trossen niet wordt ontsteeld, krijgt de wijn een aangename kruidigheid en tevens de nodige zuren. Liggend in de DO Montsant, een jonge appellatie (sinds 2001) die bij Catalunya behoort. Het ligt net ten westen van Tarragona. Een gigantisch mooi glas wijn, hoor. Aroma’s van rode kersen, aardbeien, salie, laurier, dennennaalden, kersenbloesem.

Wijn-spijs

Fazant met spruiten en sjalot, kalkoen, traag gegaard buikspek, lamsvlees met groene asperges en chimichurri, gegrilde aubergine met harissa.
Druif
Grenache Noir
Origine
Montsant DO (Catalunya), Spanje
Domein
Josep & Joan d’Anguera, Celler Joan d’Anguera