Diego Finocchi, l’Erta di Radda

Diego Finocchi, l’Erta di Radda

Het begon allemaal in 2006 met de aankoop van de wijngaard Casino dell’Erta, waardoor Diego Finocchi – toen 24 jaar oud en net afgestudeerd in wijnbouw en oenologie – in de wereld van Chianti Classico werd geprojecteerd. ‘Erta di Radda’ (Erta = klimmen, vernoemd naar de steile hellingen van de wijngaard), gelegen op een steenworp afstand van het historische centrum van Radda in Chianti. Het domein heeft in totaal 5 ha aan grond, net ten noorden van Siena. Alles wordt met de hand gedaan en hij werkt volledig biologisch.

Trouwens, hier is nog een leuke ‘wist je dat’ over de zwarte haan van Chianti! De Il Gallo Nero, ofwel de zwarte haan, gaat ver terug in de tijd. Florence en Siena waren vroeger twee rivaliserende dorpen. Constant ruzie over macht over de tussenliggende dorpen en heuveltoppen. Om een einde aan dit conflict te maken, werd er een bijzonder plan bedacht. Beide dorpen namen een haan. Wanneer de haan bij zonsopgang zou kraaien, dan mocht er een ruiter vertrekken uit het dorp. Het punt waar de ruiters elkaar zouden treffen, zou de grens worden. Kortom: de afstand die een ruiter had afgelegd, was feitelijk de grond die de stad mocht claimen.

In Siena een witte haan en in Florence een zwarte haan. Siena voedde de haan goed, gaf hem veel te eten en behandelde het als een koning. In Florence deden ze juist het tegenovergestelde. Zo min mogelijk eten om te zorgen dat hij honger zou hebben en daarnaast ook opgesloten in een donkere schuur zonder daglicht, de dag ervoor. Op de D-day werd de haan er dan in de nacht uitgehaald zodat hij de eerste zonnestralen direct zou opmerken. Wat gebeurde er.. De haan in Florence begon veel vroeger te kraaien, dan in Siena. 12 kilometer voor de grens met Sienna troffen ze elkaar pas, dus bijna heel Chianti zou Florence toebehoren.  Het is daarom dat de zwarte haan dan ook de iconische mascotte is geworden in Chianti.

Schrijf u in op onze mailinglijst

Wilt u deze unieke wijnervaring niet missen? Schrijf u dan nu in op onze mailinglijst. Zo staat u vooraan in de rij om de volgende exclusieve pakketten te ontdekken.

Chianti Classico

Chianti Classico

Het is een oude wijngaard, beplant met Sangiovese en Canaiolo. De laatste druif werd vroeger veel gebruikt, maar tegenwoordig heb je meer en meer Chianti’s van enkel Sangiovese gemaakt. Canaiolo geeft het karakter van zwart fruit en chocolade af. Een parel! Geuren en smaken van rozenbladeren, violet, bramen, zwarte kers, salie en laurier, kruidnagel en chocolade. Geen fruitige stijl, maar eerder kruidig, iets waar Radda voor bekend staat. Gelegen op een hoogte van ruim 400 meter boven zeeniveau. Galestro en alberese zijn weinig vruchtbare bodems waardoor de wijnstokken diep moeten groeien op zoek naar water en voedingsstoffen en hard moet werken. In zulke moeilijke omstandigheden draagt de wijnstok niet veel bladeren en produceert hij een lage opbrengst aan druiven, wat een heel uitgesproken smaak geeft. Dit is momenteel mega gewild, maar bijna niet te vinden. Daarnaast is dit domein nog maar net beschikbaar in België, u bent een van de eersten in BE die de wijn heeft! Hoge scores voor deze 2021-jaargang bij onder anderen Jancis Robinson (18/20) en Gambero Rosso (3 Bicchieri)!

Wijn-spijs

Hertenbiefstuk met aardappel-mille-feuille en witloof, rosbief in Madeira-saus, lamskotelet, rib-eye, spaghetti bolognese, macaroni, kalfszwezerik.  
Druif
Canaiolo, Sangiovese
Origine
Chianti Classico DOCG (Toscane), Italië
Domein
Diego Finocchi, l’Erta di Radda